Za spalování zakázaných materiálů hrozí vysoké pokuty

Za spalování zakázaných materiálů hrozí vysoké pokuty
ilustrační foto

Zápach, černý dým. To je signál, že váš soused či sousedka do kotle právě přiložili něco, co tam nepatří. Lakované dřevo, pet lahve, dřevotřísku. Od letošního ledna by podobné palivo ale měli vynechat. Do domu totiž mohou přijít na kontrolu úředníci a uložit jim pokutu až 50 tisíc korun. 

Stížnosti na znečišťování ovzduší kouřem přijímají i na odboru životního prostředí v Prostějově. „Zatím zatím má odbor životního prostředí v řešení jednu stížnost,“ sdělila PvNovinkám mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová. Kontrolu zatím přímo v domácnosti odbor neprovedl. Je to totiž až nejkrajnější řešení, kterému musí předcházet alespoň dvě stížnosti. Podle Ministerstva životního prostředí musí kontrolní orgán po obdržení prvního podnětu požádat o předložení revizního listu. Pokud obdrží podnět podruhé, že komín pořád kouří a kouř je podezřelý, potom může provést kontrolu topného tělesa, prostor kolem něj, případně vnitřku kotle.

V minulé topné sezóně přišlo na úřady v Olomouckém kraji více než 50 stížností, na kontrolu se úředníci vydali do šesti domácností. (ber)

Poslat nový komentář