Nezapomněli jste? Akademie Ferdy Mravence již zítra!

Nezapomněli jste? Akademie Ferdy Mravence již zítra!
ilustrační foto OHK Prostějov

"Děti, pojďte si hrát na dospělé, rodiče, pojďte si hrát s dětmi."! V rámci projektu studentů MVŠO Olomouc, o.p.s. se koná akce zvaná Den řemesel aneb Řemeslo má zlaté dno. Událost se se koná dne 15. června 2016 v areálu zámecké zahrady ve Vřesovicích u Prostějova od 10:00 hodin do 17:00 hodin.

Neziskový projekt má za úkol zprostředkovat dětem možnost, aby si vyzkoušely různé řemeslné činnosti, s nimiž se nikdy třeba ani nesetkaly. Kolik dětí mělo možnost postavit si kus zdi nebo vyrobit nějaký předmět ze dřeva?

"Děti stráví čas s kamarádem Ferdou, absolvují připravená stanoviště, kde na každém z nich bude připravena nějaká manuální činnost k vyzkoušení, samozřejmě i se studenty a žáky, kteří nejen činnost předvedou, ale také budou dětem pomocníkem. Některé vlastnoruční výrobky si děti mohou podle vlastní volby odnést domů. Například mohou vyrobit šperk sobě, mamince nebo babičce, vyzkoušet si postavit zeď a mnoho dalších činností. Na závěr každé dítě získá vysvědčení o absolvování Ferdovy Akademie. Během akce budou přistaveny bagry, které děti budou moci za dozoru „prošmejdit“ a podívat se i na ukázky přesné práce obsluhy bagru. Veškeré připravené činnosti mohou absolvovat děti již od mateřské školy, činnosti jsou adekvátně přizpůsobeny. Celá akce bude ozvučena, je zajištěn stánek, kde bude možné si koupit drobné občerstvení", popsala projekt za projektový tým Lenka Mádrová.

"Tímto projektem bychom rádi aspoň na chvíli chtěly děti odvést od počítačů a mobilních telefonů a třeba v nich vzbudit chuť něco tvořit vlastníma rukama. Jsme si vědomi, že dnešní doba je velice složitá a řemesla nejsou tak lákavá, ale je potřeba myslet již teď na budoucnost nejen našich dětí, ale i jejich dětí, protože by se mohlo stát, že jim nebude mít kdo udělat střechu na jejich vysněný dům, obložit těmi krásnými kachličkami koupelnu s vířivkou, ale také třeba upéct ten dobrý chléb, který jim vždycky mazala máslem babička o prázdninách", přidává se k projektu za Okresní hospodářskou komoru v Prostějově její ředitelka Helena Chalánková.

Stejně, jako jsme nuceni se začít chovat hospodárně k naší planetě a začít šetřit nejen vodou, ale i dalšími zdroji, budeme za krátký čas donuceni okolnostmi zamyslet se, jestli opravdu je nezbytně nutné, aby řemesla byla považována za podřadné práce. Zkusili jste někdy v poslední době sehnat obuvníka, který by opravil vaše nejoblíbenější boty, kterým se odchlípla podrážka? Je to téměř stejné jako hledat jehlu v kupce sena, tu najdete o něco rychleji...

"Nemáme prsten princezny Arabely, nelze se spoléhat na kouzla a čáry! A pokud někdo něco neudělá, budeme možná opravdu čekat na zázrak. Pojďme tedy vstříc budoucnosti. Dnes si budeme hrát s dětmi, z nichž může být nový skvělý tesař, obkladač, obuvník. To přece za to stojím dodává Chalánková.

Pokud vás projekt zaujal, potkáme se ve Vřesovicích na Dni řemesel. (red)

Poslat nový komentář