Výročí hokejové legendy. Oldřich Machač by slavil sedmdesátiny

Výročí hokejové legendy. Oldřich Machač by slavil sedmdesátiny
ilustrační foto

Dnešní den si připomínáme nedožité sedmdesátiny hokejisty a prostějovského rodáka Oldřicha Machače. Oldřich Machač se narodil 18. dubna 1946 v Prostějově, k hokeji jej přivedl o rok starší bratr Miroslav.

"Zpočátku působil v mládežnickém družstvu pod vedením trenérů Toula a Vilímce, později hrál dvě sezony (1963–1965) ligovou soutěž v dresu Železáren,“ uvedla historička Hana Bartková. Jeho hokejovými vzory a rádci se stali v Prostějově obránce Stanislav Bábek a v Brně František Mašláň. Během vojny se dostal do širší nominace reprezentačního družstva a v roce 1967 hrál na mistrovství světa ve Vídni. S modrobílým dresem a číslem 6 spojil svoji hokejovou dráhu až do roku 1978. Oddílu napomohl třikrát k získání titulu vicemistra ligy.

„Další etapu jeho života představovalo působení v československém reprezentačním týmu. Vytvořil zde legendární dvojici s Františkem Pospíšilem. Jeho styl doplňoval tvrdou, ale férovou hrou těla a Machač razantní střelou od modré čáry. Proslavené byly jeho bodyčeky provedené vybočením kyčle,“ doplnila historička Bartková. První medaili – stříbrnou – získal už v roce 1968 na zimních olympijských hrách v Grenoblu. Další medaile na olympiádách v Sapporu (1972, bronz) a v Innsbrucku (1976, stříbro). Úspěšné bylo také jeho vystoupení na Kanadském poháru v roce 1976. Největším jeho reprezentačním počinem byl trojnásobný titul mistra světa z let 1972, 1976 a 1977. S reprezentací se rozloučil na mistrovství světa v Praze v roce 1978. V letech 1978–1982 hrál v týmu Starbulls Rosenheim. Po ukončení hokejové činnosti podnikal v potravinářském průmyslu.

„V národním týmu celkem odehrál 293 zápasů. Za vynikající sportovní výsledky byl v roce 1999 uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace IIHL a v roce 2008 do Síně slávy českého hokeje. Byl také oceněn v rámci ankety Sportovec Olomouckého kraje v roce 2004,“ vyjmenovala Bartková. Podle jejích slov Oldřich Machač sice působil a žil v Brně, byl však velkým prostějovským patriotem.

„Měl rád svoje rodné město a často sem jezdil, za přáteli, rodinou, na hokejové zápasy či na chatu na Plumlovskou přehradu. Jeho životní a hokejový příběh připomíná filmový medailon Oldřich Machač – král bodyčeků (režie Pavel Brynych, Tomáš Vincenec) natočený pro Českou televizi a jako videozáznam filmového studia ADNOC v roce 2005,“ uzavřela Bartková.

Oldřich Machač zemřel po dlouhé a těžké nemoci 10. srpna 2011 v Mostkovicích. Byl pohřben 15. srpna 2011 do rodinné hrobky v arkádách prostějovského hřbitova.

Co říci na závěr? Byl naší hokejovou legendou, vynikajícím obráncem, neúprosným bekem a zároveň nesmírně pracovitým, skromným a férovým člověkem.

Zdroj a foto: historička Hana Bartková (redakčně kráceno)

 

Poslat nový komentář