Vlastivědné muzeum Olomouc vystavuje korunovační klenoty

Vlastivědné muzeum Olomouc vystavuje korunovační klenoty
ilustrační foto plakát

Sedm set let od narození Karla IV. si připomeneme v roce 2016, Vlastivědné muzeum Olomouc tohoto významného panovníka připomíná už teď. K vidění jsou legendární korunovační klenoty, výstavu doplňují předměty pocházející z Moravy v pozdním středověku.

Výstava provede návštěvníky obdobím od zavraždění Václava III. přes chaos, který po něm následoval, vládu Karla IV. a končí dobou, kdy po jeho smrti vládl jeho syn Václav IV.
K vidění jsou artefakty z celé Moravy, repliky dobového oblečení, zbraně a další předměty.
Vrcholem výstavy jsou vystavené mistrovské kopie Českých korunovačních klenotů. České korunovační klenoty jsou unikátním souborem ze sbírky Svatovítského pokladu, který zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, jablko, korunovační plášť a pouzdra na předměty. Patří mezi národní kulturní památky a největší poklady naší země.
Svatováclavskou korunu, nejstarší a nejvzácnější předmět ze souboru, nechal zhotovit Karel IV. při příležitosti své korunovace v letech 1345–1346. Při její výrobě bylo použito téměř 2,5 kg zlata o ryzosti 22 karátů a desítky drahých kamenů, kterým vévodí červený rubelit na čelní straně. Bylo jí korunováno celkem 22 českých panovníků. Královské žezlo bylo vyrobeno na zakázku císaře Ferdinanda I. a vytvořil ho roku 1533 augsburský zlatník Hans Haller z osmnáctikarátového zlata, perel, safírů a spinelů. Královské jablko vzniklo rovněž na objednávku Ferdinanda I.
Výstava potrvá až do 21. února. (ber)

Poslat nový komentář