Olomouc nabídne Tereziánské slavnosti. Již v sobotu

Olomouc nabídne Tereziánské slavnosti. Již v sobotu
ilustrační foto

Tuto sobotu, 3. června, se konají Svátky města Olomouce, letos s podtitulem Tereziánské slavnosti, na počest 300letého výročí narození panovnice Marie Terezie. A Korunní pevnůstka bude patřit vojákům a vojenskému ležení. Husaři, huláni, pěší oddíly rakouské armády se sjedou z celé republiky, aby vytvořili tu správnou atmosféru roku 1754, kdy Marie Terezie podruhé navštívila Olomouc. A budou ve městě po celý den.

Po deváté hodině vyrazí historický průvod s Marií Terezií a jejím manželem Františkem I. Štěpánem Lotrinským z pevnůstky na Horní náměstí, Tam se odehraje slavnostní ceremonie na uvítanou s programem. Poté Jejich Veličenstva odjedou cca v 11 hodin na inspekci Korunní pevnůstky i s Ernstem Gideonem von Laudonem. Podruhé zavítá průvod na Horní náměstí ve 13 hodin a opět zhlédnou Jejich Veličenstva připravený program. Na Korunní pevnůstce bude během dne krom ukázek nácviků jednotlivých vojenských oddílů i koní přichystána pro zájemce prezentace historických děl (a bude se i střílet). Budou také sokolnická vystoupení, v 15 hodin ukázka výcviku loveckých psů a historické hry pro děti.

V barokní prachárně se budou promítat kratičké animované filmy o Marii Terezii a její době. "V rámci vojenské kuchyně chystáme řízný marš, masové dělové koule, vojenský hot dog a další. Celodenní program na Horním náměstí je také bohatý: trh a jarmark, historický hodokvas, ukázky řemesel, šermířské fresky z baroka a rokoka, taneční vystoupení z habsburského dvora, vystoupení o strastech vojáků za Sedmileté války, hanácký folklór, prvotřídní vystoupení Akrobatiko, vystoupení souborů z festivalu Svátky písní a další. Dovoluji si upozornit na večerní část, ve 20 hodin je divadelní hra Střevíc Marie Terezie, v 21 působivá hudební pecka Barock (barokní a rockové hity v podání umělců komorního orchestru a rockových muzikantů) a ve 22 hodin unikátní barokní ohňostroj, poprvé v Olomouci," zvou pořadatelé. Program na Korunní pevnůstce je od 9 do 18 hodin.

Přijďte se podívat, na Horní náměstí i na pevnůstku, v průběhu dne můžete přecházet z jednoho místa na druhé a určitě to bude příjemné.  lomoučané měli svoji Müterchen, jak Marii Terezii, nazývali, rádi. Celý program zde:http://svatkymesta.olomouc.eu/ (red)

Poslat nový komentář