Olomouc pomáhá rodičům v nesnázích. Z fondu uhradí třeba výlet či lyžařský kurz

Olomouc pomáhá rodičům v nesnázích. Z fondu uhradí třeba výlet či lyžařský kurz
ilustrační foto olomouc.cz

Více než sedmatřicet tisíc korun je alokováno ve Fondu pomoci olomouckým dětem na odboru školství. Peníze slouží jako příspěvek na mimoškolní aktivity. Jedná se o účelově vázaný dar, který může činit nejvýše pět tisíc korun na jedno dítě.

„Finance slouží žákům olomouckých základních škol k úhradě volnočasových kroužků, školních společensko–kulturních akcí, pobytů na škole v přírodě nebo pobytům na lyžařském kurzu,“ vysvětlil předseda fondu a náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Fond je nezávislý na rozpočtu města, které prostřednictvím oddělení hospodářského rozvoje oslovuje olomoucké firmy, aby do pomoci olomouckým dětem zapojily vlastní prostředky. O přidělení příspěvku rozhoduje odborná komise.

"O peníze mohou žádat zákonní zástupci nebo osoby odpovědné za výchovu dětí – žáků plnících povinnou školní docházku s trvalým pobytem na území města Olomouce, nebo žáků plnících povinnou školní docházku ve školách na území města Olomouce. Celkové měsíční příjmy v domácnosti žadatele nesmí přesáhnout 2,7 násobek životního minima na člena domácnosti a dítě nesmí mít neomluvenou absenci," píše se v podmínkách.

Podobný fond by uvítali i rodiče z Prostějova. "Jsem samoživitelka, s bývalým mužem se stabilně taháme o výživné. Vypravit na školní výlet dvojčata, to je pro mne obrovský zásah do už tak napjatého rozpočtu. Na sociálce sice něco přispějí, většinou to ale skončí patem, prostě už nemám ani chuť se doprošovat," sdělila redakci paní Naďa. 

Dotaz na existenci pdoobného fondu PvNovinky zaslaly magistrátu. Na odpověď čekáme. (ber)

 

Poslat nový komentář