Olomoucký kraj ocenil záchranáře

Olomoucký kraj ocenil záchranáře
Foto kr-olomoucky.cz
Další fotky: 
Olomoucký kraj ocenil záchranáře

Slavnostním udělením medailí si hejtmanství připomenulo patnáct let spolupráce s krizovým řízením a integrovaným záchranným systémem.

„Mimořádné a krizové situace patří k životu. V minulých letech se nevyhnuly ani Olomouckému kraji. Jsem rád, že tu působí tak kvalitní dobrovolníci a profesionálové, díky kterým se nám pak mnohem snáze daří vypořádat s případnými následky,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Stříbrnou medaili převzal Jan Březina. Ten se jako první hejtman Olomouckého kraje zasloužil o podporu a spolupráci složek IZS. Za jeho působení byly nejvíce medializovány výhrůžky tzv. bombového vyděrače v roce 2003. O rok později koordinoval záchranné práce při krizové situaci v Litovli.

Stříbrnou medaili získal i Karel Kolářík – současný ředitel Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Podílel se na odstraňování následků mnoha mimořádných událostí. Například v roce 2004 po tornádu v Litovli nebo po povodních v letech 2006, 2009 a 2010.

Stříbrná medaile také Romanu Váňovi, pro kterého se záchrana lidského života stala posláním. Organizoval humanitární pomoc Ukrajině a přípravu první pomoci pro složky IZS. S jeho jménem je spojený i velký projekt Humanita.

Tělem i duší záchranář Michael Fischer. I on obdržel stříbrnou medaili. Byl u vzniku Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje. Pomáhal nejen jako lékař, ale například při povodních v roce 1997 organizoval zdravotní pomoc v celém kraji.

Cennou medaili za záchranu lidského života převzal z rukou hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila Vojtěch Školudík, který 17. dubna 2014 zachránil při požáru domu ve Staměřicích osmiletého chlapce. Dítě, které bylo v bezvědomí, vynesl přímo z hořícího dětského pokoje. Sám se přitom zranil. Zorganizoval pak ještě evakuaci dalších osmi lidí, kteří v domě bydleli.

Medaile za zásluhy o bezpečnost pro Lumíra Šatrana. V letech 2008 až 2014 působil v Bezpečnostní radě Olomouckého kraje. Jeho tým se významnou měrou spolupodílel na bezproblémovém řešení metanolové kauzy v regionu.

Stejné ocenění získal i Milan Novák, někdejší velitel 75. Záchranné výcvikové základny v Olomouci. Od roku 2007 pracuje na oddělení krizového řízení Olomouckého kraje. Organizoval pomoc a spolupráci při řešení mnoha mimořádných a krizových situací.

Medaile za zásluhy o bezpečnost byla předána také Miroslavu Murčekovi. Jako velitel Vojenské policie v Olomouci spolupracuje se složkami IZS Olomouckého kraje při přípravě cvičení a odstraňování následků mimořádných a krizových situací.

Dlouhodobá aktivní a iniciativní spolupráce s Olomouckým krajem a dobrovolnými hasiči. Ocenění v této kategorii obdrželi: Roman Mácha, František Fojtek, Karel Ondruch a Antonín Červek. Ocenění převzali ještě Jan Weinberg a Aleš Koranda. Medaili získal také generálmajor ve výslužbě Josef Sedlák.

Hejtman Olomouckého kraje předal i dvě stuhy. První u příležitosti 25. výročí založení Vojenské policie Olomouc. Převzal ji její velitel Miroslav Murček. Druhou pak získala Letecká záchranná služba Olomouckého kraje také k 25. výročí svého založení. Převzal ji ředitel Petr Hubáček. (Zdroj kr-olomoucky.cz)

Poslat nový komentář