Osud oděvního gigantu je ve hvězdách. Nebo v železárnách?

Osud oděvního gigantu je ve hvězdách. Nebo v železárnách?
ilustrační foto

 

Hlavní areál Oděvního podniku Prostějov koupila pražská firma Astria Group. Zaplatila za něj přes 50 milionů korun. Zdá se, že udělala dobrý kup, nemovitosti mají dle odhadu hodnotu 180 milionů. Nikdo ale nenabídl víc. Jaký bude osud oděvního gigantu je ve hvězdách. Nebo v železárnách.

Dělat se tam nedalo

Nový majitel ústy předsedy představenstva Ondřeje Batty informoval o tom, že Astria Group zahájila provádění nezbytných technických a právních analýz a do doby, než budou dokončeny, se k osudu areálu nebude vyjadřovat.

Kup je to ale víc než výhodný, zejména pro firmu, která má co do činění s výkupem a prodejem kovů. Skelety hlavních budov jsou totiž z betonu, železa a nechybí v nich ani hliník, o nejrůznějších rozvodech energií nemluvě. „Moc bych za to nedal, že usoudí, že se vyplatí jediné, zbourat to. A mají recht, kdo v OP pracoval, ví o těch ratejnách svoje. Na první pohled to byla moderna, ale když jste tam měli makat, bylo to za trest. V létě vedro na umření, v zimě ledárna, kde netěsnícími okny fučel severák. A to nemluvím o faktu, jak si někdo „přilepšil“ už při stavbě. Přišel totiž se zlepšovacím návrhem, aby se tam nedávala klimatizace, se kterou projekt počítal,“ popsal PvNovinkám stav hlavních budov jeden z bývalých dlouholetých zaměstnanců.

Kdo je Astria Group?

O část areálu OP projevila v minulosti zájem prostějovská firma PvRecykling, která správkyni nabídla 1,33 milionu korun za pozemky bývalých zahrádek. Nabídka nebyla přijata, a tak se firma vydala cestou založení společnosti Astria Group. Ta vznikla 25. února loňského roku. Má sice sídlo v Praze, ale ve vedení je šestice lidí z Prostějovska, kteří mají úzké pracovní a osobní vazby na PvRecykling. Že by firmě s nulovou účetní historií někdo jen tak půjčil přes pět desítek milionů je krajně nepravděpodobné, stejně jako že by si je mladí lidé s datem narození od roku 1981 dokázali našetřit. Za koupí tedy zřejmě stojí jiný investor. Toť spekulace.

Děj se posune

Jak to s objekty nakonec dopadne, je pouze věcí stávajícího majitele. Hůř jsou na tom ale věřitelé, jejichž šance na vyrovnání se den ode dne zmenšují. OP jich měl požehnaně, 555 a dluží jim přes dvě miliardy. (ber)

Poslat nový komentář