Použita na OP bude tuna trhaviny. Jako v Trháku to ovšem vypadat nebude

Použita na OP bude tuna trhaviny. Jako v Trháku to ovšem vypadat nebude
ilustrační foto

 

V sobotu 28. června by se měl uskutečnit odstřel šesti budov bývalého Oděvního podniku. I když firma MITAL vydala podrobné instrukce, vztahující se právě k tomu datu, PvNovinky zjistily, ještě v pátek (20.6.) ráno neměla k dispozici povolení Českého báňského úřadu. Datum tak stále není jisté, podmínky ale zůstanou stejné, ať už bude výbuch kdykoli. 

Odstřel bude v devět

Tři dny před odpalem střelmistři zahájí přípravné práce, jako nabíjení náloží a jejich propojování. Použita bude víc než tuna trhaviny. Dvanáct hodin před odpalem proběhne závěrečná prohlídka budov a vypáskování bezpečnostního prostoru. Dvě hodiny před odpalem budou mít všichni přísný zákaz vstupovat do prostoru, s výjimkou těch s povolením vedoucího střelmistra.

Deset minut před odpalem do vzduchu vyletí dvě červené rakety. „V tento okamžik hlídky ve spolupráci s hasiči a policií již vyklizený bezpečnostní okruh překontrolují a případně jej operativně rozšíří," popsal střelmistr Zdeněk Sobíšek. Policie v tu chvíli zastaví dopravu na R46 a v Průmyslové ulici.

Minutu před odpalem bude vydán druhý stupeň výstrahy a do vzduchu vyletí jedna červená raketa.

Poté bude k roznětnici připojeno přívodní roznětné vedení a střelmistr provede odpal náloží.

Pět či deset minut po odstřelu střelmistři zkontrolují výsledek odstřelu, zdařilý odpal a konec trhacích prací ohlásí ve vzduchu zelená raketa. Poté bude uvolněna uzávěra bezpečnostního okruhu.

Hasiči budou u toho

O zvládnutí obrovského množství prachu se postará pětadvacet dobrovolných hasičů šesti jednotek regionu. „Minutu před odpalem vytvoříme při jižní a severní straně demolovaných objektů vodní stěnu. Na střeše budov budou umístěny nádoby s vodou, které by se měly při odstřelu rozstříknou a oblast tak částečně skropit," přiblížil velitel vrahovických hasičů Miroslav Vantuch.

Na dostřel se nedostanete

Na demolici se chystá i několik tisíc diváků. S tím, že by se k areálu dostali na dosah, nemohou počítat. „V plánu je uzavírka ulic Za Drahou, Průmyslové a částečně Marie Pujmanové," uvedl střelmistr Zdeněk Sobíšek s tím, že bezpečnostní okruh budou zajišťovat speciální hlídky a policisté.

Povolení ještě není vydáno

Povolení k trhacím pracem není podle mluvčího Českého báňského úřadu vydáváno k určitému datu. "Neurčuje ani termín, ve kterém musí být trhací práce provedeny. Záleží na požadavcích účastníků řízení," sdělil PvNovinkám Bohuslav Machek. Proti povolení se ale může některý z účastníků odvolat. "Lhůty pro podání upravuje správní řád, který stanovuje lhůtu 15 dnů pro podání odvolání ode dne oznámení rozhodnutí. Pokud dojde k odvolání, má Obvodní báňský úřad 30 dní na posouzení a doplnění odvolacího spisu. Odvolacímu orgánu na posouzení odvolání je správním řádem stanovena 30ti, resp. 60ti denní lhůta k rozhodnutí o odvolání," dodal mluvčí. Podle jeho slov ještě dnes (pátek 20.6.) nebylo povolení vydáno. (ber)

Poslat nový komentář