Insolvenční řízení s OP Prostějov prověřuje policie

Insolvenční řízení s OP Prostějov prověřuje policie
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

 

O insolvenční řízení se společností Oděvní podnik (OP) Prostějov, která je od roku 2010 v konkurzu, se začala zajímat policie. Bývalého insolvenčního správce OP Jaroslava Svobodu kriminalisté podezřívají z trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Kriminalisté nedávno požádali soud, aby kvůli trestnímu řízení kromě Svobody zprostil mlčenlivosti také nynější insolvenční správkyni Miloslavu Horskou, bývalého zvláštního správce Jiřího Kocvrlicha a Radka Dudáše z firmy D Advisory Partners, která radila insolvenčním správcům. Policisté chtějí získat podrobné informace o insolvenčním řízení s OP. Soud jejich žádosti minulý týden vyhověl.

Čeho přesně se trestní řízení s bývalým správcem Svobodou týká, policie nezveřejnila. Dva bývalé insolvenční správce zkrachovalého OP Svobodu a Kocvrlicha loni zažalovala Česká spořitelna, z pozice největšího věřitele OP po nich chce 209 milionů korun. ČS v žalobě vypočítala, že v době úřadování Kocvrlicha a Svobody byly prostřednictvím sítě podnikových prodejen prodány zásoby oděvních výrobků za 272 milionů korun, avšak na účtech a v pokladnách OP na konci jejich funkce v létě 2011 zůstalo pouze 95 milionů korun, z toho 63 milionů korun připadlo na prodané zásoby.

Podle Svobody byla ale většina peněz investována zpět do provozu podniku. Svoboda upozornil, že celkové příjmy v době jeho úřadování byly 296 milionů korun a výdaje 207 milionů, z toho například 68 milionů bylo použito na mzdy zaměstnanců OP. Svoboda připomněl, že věřitelé OP v roce 2010 schválili zachování provozu podniku i po prohlášení konkurzu, který byl zrušen v prosinci 2010 a po neúspěšném pokusu o reorganizaci znovu prohlášen v květnu 2011. I poté byl provoz OP zachován.

Prodej majetku zkrachovalého OP měli od ledna 2010 postupně na starost tři insolvenční správci. ČS tvrdí, že přesné údaje o prodeji jsou od června 2011, kdy jej převzala insolvenční správkyně Miloslava Horská. (Zdroj ČTK)

 

Komentáře

Česká spořitelna, respektive její zaměstnanec pan Hříbal, mají hlavní podíl na tom, že reorganizace nebyla povolena a realizována. Poté to dorazil pan Roman Hanus se svojí smečkou zlatokopů a tunelářů, ketří nebyly schopni aplatit ani za vlastní oblek....Tyto lidi by se měli zodpovídat......

Poslat nový komentář