Jste nájemník? Za opravy v bytě si připlatíte

Jste nájemník? Za  opravy v bytě si připlatíte
ilustrační foto internet

Žijete v nájemním bytě? Pak vězte, že se od 1. ledna 2016 musíte podílet na nákladech za běžnou údržbu a drobné opravy. Běžnou údržbou bytu se rozumí třeba jeho vymalování.

Nařízení je v souladu s novým občanským zákoníkem, který podíl nájemníků na běžné údržbě a drobných opravách předpokládá. Běžnou údržbou bytu se přitom rozumí udržování a čištění bytu včetně zařízení a vybavení, jako je malování, oprava omítek, tapetování nebo čištění podlah.
Drobné opravy jsou například opravy podlahových krytin, částí dveří, oken, výměny zámků nebo rolet. Počítají se k nim třeba i opravy vypínačů, zásuvek, jističů, zvonků domácích telefonů, výměny svítidel, výměna uzavíracích ventilů u rozvodu plynu nebo oprava a výměna uzavíracích armatur na rozvodech vody s výjimkou hlavních uzávěrů pro celý byt. Nájemníci také hradí opravy a certifikace bytových měřidel nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění a opravy a certifikace bytových vodoměrů teplé a studené vody. Určitý podíl zaplatí i za opravu digestoře, koupelnové baterie, sprchy, umyvadla, vany nebo kuchyňského sporáku, kamen na tuhá paliva, plyn a elektřinu nebo elektrického kotle. Za drobné opravy jsou považovány i další opravy, kde náklady nepřesáhnou 1000 korun.
Nájemníci naopak nemusí hradit opravy radiátorů a rozvodů ústředního topení.
Roční limit, který opravy hrazené nájemníkem nesmějí překročit, je 100 korun za metr podlahové plochy, takže například u bytů střední velikosti o ploše 60 metrů činí pro nájemníka 6000 korun ročně. (ber)

Poslat nový komentář