Člověk v tísni? Spíš Ječmínci

Člověk v tísni? Spíš Ječmínci
ilustrační foto internet

 

Organizace Člověk v tísni otevřela svou pobočku v Prostějově před několika lety. Před nedávnem požádala o poskytnutí veřejné finanční podpory ve výši 255 tisíc korun na provoz bezplatné dluhové poradny. Zářijové zastupitelstvo podporu ústy náměstkyně Aleny Raškové zamítlo. "Ztratili jsme v práci této organizace důvěru," konstatovala Alena Rašková.

 

 

"Třikrát jsem požádala prostějovskou organizaci Člověk v tísni o pomoc. Nehledě na skutečnost, že spojit se s některým z pracovníků je nesmírně náročná věc, třikrát jsem byla odmítnuta. Posledním argumentem byla věta, že se musí starat o Romy, které jsme vystěhovali na vesnice, s těmi v Prostějově si máme poradit sami," popsala zastupitelstvu průběh jednání Alena Rašková. Navíc podle jejich slov dnes ve městě funguje bezplatná dluhová poradna, do které není třeba investovat žádné prostředky z městské kasy.

PvNoviny se rozhodly dotázat i druhé strany, jak věci vidí. Nastal ale problém.

Podle stránky http://www.clovekvtisni.cz/cs/socialni-prace/9/mikro/prostejov je zdejší pobočka velmi aktivní. Zda je tomu tak je otázkou. Nikde totiž nenajdete kontakty na pracovníky, či dokonce jejich sídlo.

Stejnou zkušenost mají i kolegové novináři, kteří se někdy pokoušeli s pracovníky komunikovat. "Když už se mi podařilo získat telefon, obvykle mě dotyčný odbyl, že nemá čas," potvrdil nám špatnou zkušenost jeden z nich, který sám pracoval jako dobrovolník u této organizace při pomoci lidem postiženým povodněmi: "My to dělali ve svém, čase a zadarmo. Tohle jsou placení pracovníci, ale vůbec to ta nevypadá."

Zdá se, že momentálně si pracovníci této organizace hrají na Ječmínky. Ztratili se celkem dokonale. Zda na vesnice, či vůbec z Prostějovska, vás budeme informovat. (ber)

 

Komentáře

S panem ředitelem Kořínkem se redakce ihned po uveřejnění jeho reakce skontaktovala a a situaci jsme si vysvětlili. Na základě našeho článku pak na stránku prostějovské pobočky Člověk v tísni nechal umístit všechny kontakty na zdejší pracovníky i adresu kanceláře. V nejbližší době chystáme další článek, kde v praxi představíme práci prostějovské pobočky. Co se týká nepravosti informací, slova paní náměstkyně Raškové slyšelo na zastupitelstvu minimálně pět desítek lidí. I s paní náměstkyní si pan ředitel domluvil setkání, aby si o spolupráci promluvili.

Redakce chtěla navíc znát stanovisko dotyčného pracovníka, ale na jeho čísle nikdo nereagoval. Takže úvahy o bulvárnosti článku jsou opravdu úplně mimo.   

Taky bych Vás, vy prašivci, odbyla.. gór Vás. :-D

Člověk v tísni je sice trošku "inkognito", ale neznamená to, že tvrdě nepracuje! Taky dělám v sociální sféře a o této organizaci slýchám velmi často! Pv novinky je pro mě absolutně neseriózní plátek, spíše - přesněji řečeno- bulvár, hledající pouhou senzaci. Mimochodem nevím, kam jste volali, asi si neumíte ani správně napsat číslo - nedivila bych se, když jste (vzhledem k předchozím článku, který jste stáhli) schopni poplést Podané ruce a Člověka v tísni. 

Jasná odpověď i s dovětkem o autorství článku a možnosti kontaktovat kohokoliv z tohoto neuvěřitelného plátku. Super Richarde. Teď očekávám veřejnou odpověď toho "novináře". 

Vyjádření organizace Člověk v tísniZcela zásadně odmítáme obvinění z nečinnosti, které je prezentováno v tomto článku. Jenom za 8 měsíců letošního roku jsme pouze v Prostějově pracovali s 159 jednotlivci či rodinami, se kterými jsme řešili 261 zakázek. Realizovali jsme 2737 výkonů v celkové délce 1316 hodin.Prostějovské novinky se posteskly, že nás nemohou najít ani kontaktovat. Nevím, jak se o to jeho redaktoři pokoušeli, ale mně, jako řediteli pobočky, nikdo nevolal. Přitom kontakt na mě naleznete přímo na homepagy olomoucké pobočky, pod kterou Prostějov spadá. (http://www.clovekvtisni.cz/cs/socialni-prace/pobocka/olomouc) Stejně tak jsou na našem webu k nalezení kontakty na naše mediální oddělení (http://www.clovekvtisni.cz/cs/media-ke-stazeni#kontakty), takže při troše dobré vůle není problém získat jakékoliv vyjádření. Nicméně jsme viditelnost regionálních kontaktů ještě zvýšili a budeme se tím dále zabývat.V současnosti může být opravdu těžší se prostějovským pracovníkům dovolat, protože je nás celkově letos méně. Od začátku roku jsme jenom v Prostějově museli propustit 3 pracovníky, protože z dotací na ně nemáme prostředky a všechny služby, které poskytujeme, jsou bezplatné. Stejný objem práce se tak snažíme zvládat ne v osmi lidech, ale pouze v pěti.  Mimo jiné i proto jsme žádali město o dotaci.K názoru prezentovanému paní náměstkyní - mrzí nás její vyjádření a právě v tuto chvíli si s ní domlouvám schůzku, abychom si tyto rozpory vyjasnili. Nerad bych to proto řešil přes média. Prezentované odmítnutí pomoci pokládáme za komunikační šum, na jehož vyjasnění pracujeme. Nicméně  mě trošku udivuje, že Prostějovské novinky nedaly prostor i druhé straně, když už citují kritické výroky paní náměstkyně na naši adresu. Sehnat kontakt není až takový problém.Snad se to do budoucna zlepší. Příště prosím zavolejte mně nebo kontaktujte naše mediální oddělení.S pozdravemRichard Kořínek, ředitel pobočky OlomoucP.S. O celé situaci jsem chtěl mluvit přímo s redakcí, ale nikde není k nalezení žádný kontakt, telefon do redakce, nebo alespoň adresa jejího sídla. Není možné ani kontaktovat přímo autora článku, protože pod materiálem je uvedena jen novinářská zkratka.

Poslat nový komentář