Sběrači ovoce ohrožují nejen vlastní bezpečnost

Sběrači ovoce ohrožují nejen vlastní bezpečnost
Foto ber

 

S podzimem se motoristé na komunikacích v regionu stále častěji setkávají se sběrači ovoce. Ti nejenže ohrožují bezpečnost vlastní i projíždějících, zároveň se také dopouštějí krádeže. Všechny stromy kolem komunikací totiž patří kraji a hospodaří s nimi Správa silnic Olomouckého kraje.

Jezdím skoro denně z Prostějova do Seloutek. Hrušková alej je takřka pravidelně plná sběračů. Někdy mi vadí špatně odstavená auta, jindy mě vyděsí přebíhající děti, naposledy mi před autem přistál klacek, který dva mládenci házeli do koruny stromu, aby si ovoce srazili,“ popsal vlastní zkušenost pan Jiří. Že to není výjimečná situace, se přesvědčila v minulých dnech i redakce. Tentokrát to sběrači vylepšili odstavenou škodovou a plachtou, nataženou na silnici pod jednou z hrušek.  

O možnost povolení sběru ovoce u silnic by si měli sběrači zažádat u Správy a údržby silnic Olomouckého kraje, činí jich tak ale mizivé procento. I to má své důvody. „Stromy, lépe řečeno třešně na Tiché, jsme si kupovali několik let. Jenže je skoro vždycky sklidil někdo před námi,“ vysvětlil Petr Bureš.

Krádež ovoce je pouze přestupek

Pokud by bylo odcizení ovoce hlášeno na policii, šlo by nejspíš pouze o přestupek. „O trestný čin by se jednalo ve chvíli, kdy by cena odcizeného ovoce přesáhla 5 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková. To by znamenalo, že by museli při současné výkupní ceně mít v autě třeba 6 250 kilogramů jablek.  (ber)

 

Poslat nový komentář