Hrbaté okurky, šišatá jablka. Nestandardní ovoce a zelenina by mohly mít využití

Hrbaté okurky, šišatá jablka. Nestandardní ovoce a zelenina by mohly mít využití
ilustrační foto internet

Sklizeň vrcholí a ovoce či zelenina, které nesplňuji standardy k prodeji, kvůli tvaru, velikosti či zralosti, končí na skládkách. Využít by se přitom daly třeba v potravinových bankách. Zásadní krok nyní učinil i internetový obchod Bedýnky Brno.

Evropská unie zakázala prodej

Kvůli nařízení Evropské unie, podle kterého je zakázáno prodávat nestandardní ovoce a zeleninu, nelze většinu z nich prodávat. Třeba pro jablka platí zvláštní opatření týkající se velikosti plodů -  malá jablka se nesmí dostat k zákazníkovi. Díky tomuto opatření jdou takové plody v lepším případě na výrobu moštů či jiných produktů. Zákaz uvádění nestandardních jablek do oběhu se týká farmářských trhů, ale také obchodních řetězců či školních jídelen. Ty dají raději přednost produkci dovážené ze zahraničí, u které je větší jistota, že vyšlechtěné odrůdy budou spadat do určených parametrů. 

Plýtvalo se i na Prostějovsku

Před několika lety zvedla v Prostějově vlnu nadšení skládka cibule na Držovickém kopci. Blízké zemědělské družstvo tak vyřešilo příliš vysokou úrodu a malou poptávku. Nejen místní tehdy odváželi pytle štiplavé kuchyňské nezbytnosti. Vedení družstva tehdy argumentovalo tím, že náklady na třídění a rozvoz třeba do prostějovských podniků, kde by levný produkt ocenily zejména ženy, by byly příliš vysoké. Jeden krok ale přece jen učiněn byl. „Bylo tam tehdy složeno tak 10 – 15 vleček. No a za pár dnů byla cibule k ničemu, zalili ji lužovkou,“ sdělil redakci jeden z obyvatelů Držovic.

Bedýnky jsou řešení. Konzervárny také

Lidé si v Bedýnkách Brno mohou objednat bedýnky zeleniny a ovoce, které by v obchodě normálně neprošlo. Řada pěstitelů volí cestu konzerváren, kam dodávají třeba již zmíněná „šišatá“ jablka.  Jedním z nejlepších řešení by bylo dát nestandardní výpěstky potřebným, třeba již do zmíněné Potravinové banky. (ber) 

Poslat nový komentář