Evropa slaví, pevnosti a muzea budou dnes zadarmo!

Evropa slaví, pevnosti a muzea budou dnes zadarmo!
ilustrační foto portalolomouc.cz

 

Zdarma nebo za symbolické vstupné budete dnes moci navštívit deset zajímavých míst, která nedávno prošla rekonstrukcí díky evropským dotacím. Na 9. květen totiž připadá svátek - Den Evropy.

V pátek 9. května bude mít veřejnost možnost navštívit zdarma nebo za zvýhodněné vstupné vybraná místa podpořená z evropských dotačních programů.

"V Olomouckém kraji se v tento den veřejnosti otevřou všechny tři vojenské pevnůstky, které byly v nedávné době zrekonstruovány a znovu zpřístupněny. Zdarma tak lidé mohou navštívit prachárnu na Korunní pevnůstce v centru Olomouce, poternu v Radíkově u Svatého Kopečku nebo Lazecký fort XXII u Černovíra. Lazecký fort si navíc připravil i doprovodné aktivity pro děti v podobě výstupu v balónu nebo projížďkách na koních," uvedla mluvčí úřadu regionální rady Michaela Linhartová. Bezplatný vstup veřejnosti nabídne také Expozice času ve Šternberku, kde jsou vystaveny exponáty časoměrné techniky. V Uničově bude možné zdarma navštívit Muzeum baroka i nedaleké Muzeum vězeňství a v Lipníku nad Bečvou bude zpřístupněna Galerie Konírna, kde právě probíhá výstava originálního kovaného osvětlení.

Za symbolické vstupné dvacet korun pro dospělé a volné vstupné pro děti a studenty bude 9. května možné navštívit Arcibiskupský palác v Olomouci. Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem nabídne za cenu jedné prohlídkové trasy prohlídku celého muzea včetně unikátního depozitáře a pro všechny příznivce sportu je připravena sleva deset procent na sportovní aktivity v Areálu zdraví ve Velkých Losinách.

Den Evropy připadá na 9. května a všechny státy Evropské unie si jím připomínají myšlenku mírové spolupráce, kterou v roce 1950 představil francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schumman. (red)

Poslat nový komentář