Povinné rajóny? Hudba minulosti!

Povinné rajóny? Hudba minulosti!
ilustrační foto internet

 

Také bydlíte v bytovém domě a každý týden a měsíc vás čekají povinné rajóny v podobě úklidu společných chodeb, zametání chodníků či mytí oken? Spousta domů, zejména družstevních, už malý a velký úklid řeší jinak. Najmou si úklidovou firmu.

„Vedla nás k tomu jednoduchá skutečnost, prostě stárneme. Věkový průměr obyvatel našeho domu je hrubě přes šedesát let, mladé rodiny jsou zde jen dvě, ale i ony s najmutím úklidové firmy souhlasily. U nich ovšem nebyl důvodem věk, ale pracovní vytížení," řekl pro Pvnovinky Jaroslav Marák, předseda jednoho z prostějovských bytových družstev. Peníze, které za službu platí, berou z fondu na údržbu. „Spousta našich členů má zdravotní problémy, třeba umytí okna či odrhnutí sněhu je pro ně nemožné," vysvětlil.

Obyvatelé vedlejšího domu zatím úklid zvládají vlastními silami. Jak ale podotkl osmdesátiletý pan Jaroslav, hlavně v zimě mu s úklidem chodí pomáhat vnuci. „Sám bych sníh z chodníků  kolem celého domu neuklidil ani za týden, okna za mě myje snacha," konstatoval.

Majitelka jedné z prostějovských úklidových firem práce pro bytové domy potvrdila. „Ceny jsou smluvní, záleží třeba na tom, jak často se úklid provádí, na rozměrech uklízených ploch, na počtu oken," vypočítala. „Moje lidi velmi často oslovují obyvatelé domů, které uklízíme a objednávají si úklidy vlastních bytů. Nejvíc je to o Vánocích, po malování a tak," dodala.

Jinou variantu zvolili v  třípatrovém družstevním domě se čtyřiadvaceti byty. „Před lety jsme také zkusili úklidovou službu. Začali jsme platit stovku k měsíčnímu „nájemnému“ a byli jsme spokojeni. Jenže lidi, kteří fyzicky úklid prováděli, platila firma, a ta jim samozřejmě dávala mnohem méně, takže podle toho brzy kvalita práce začala vypadat. Pak nějakou dobu uklízela žena ze sousedství, chtěla si přivydělat, ale měla zdravotní problémy. Dnes za úklid platíme paní, která v domě bydlí. S prací jí pomáhá manžel a jsou tak pečliví, jako by uklízeli doma. Toto řešení pokládám za nejlepší ze všech, co jsme vyzkoušeli,“ řekla pro Pvnovinky naše čtenářka paní Hana.

 (ber, ok)

Poslat nový komentář