Město rovná pozemky. Zmizela řada nepovolených parkovišť

Město rovná pozemky. Zmizela řada nepovolených parkovišť
Foto ber
Další fotky: 
Město rovná pozemky. Zmizela řada nepovolených parkovišť

V posledním roce provedli pracovníci prostějovského magistrátu revizi odstavných ploch ve městě. Našli 250 ploch, neoprávněně vybudovaných na pozemcích města. Jde o pozemky zejména před rodinnými a bytovými domy. Některá místa si majitelé pronajali, jiná byla zrušena.

Podle náměstka primátorky Jiřího Pospíšila jde zejména o plochy v Lidické a Okružní ulici a v ulicích v okolí aquaparku.

„Oslovili jsme občany s tím, že pokud takové plochy chtějí nadále využívat k parkování, musí s městem sepsat smlouvu o výpůjčce. Většina tak učinila a uhradila patřičný poplatek. Tam, kde k dohodě nedošlo, jsme plochy zlikvidovali a znovu ozelenili,“ uvedl Pospíšil. Tak je tomu třeba v Okružní ulici. Obyvatelé jednoho bytového domu parkovací místa uhradili, obyvatelé druhého ale ne. Na místě parkoviště je tak nový trávník ohraničený sloupky.

Podle jeho slov smlouvu o výpůjčce podepsalo 95% lidí. „Nikdo dřív nezjišťoval, čí jsou pozemky. Ta parkoviště tam nevznikla včera, ale jsou otázkou minulých třiceti, čtyřiceti let. My tento stav musíme narovnat,“ konstatoval Pospíšil.

Za pronájem pozemku je stanovena cena 200 korun za metr čtvereční na rok. Jedno stání tak s DPH vyjde na 2500 korun ročně. To se ale nelíbí obyvatelům ulici kolem aquaparku, kteří proti placení stání sepsali petici. Na radnici ale nedorazila.

„Velmi mě mrzí, že o petici píší Parlamentní listy jako o hotové věci. Na radnici ale dosud nedorazila,“ dodal. (ber)

Komentáře

Město prý chce narovnat jakýsi stav svých pozemků. Kdo ale narovná charaktery většiny zastupitelů a vedení města ?!
Město chce údajně více zeleně, ale jak je to ve skutečnosti ? Jedná se pouze o peníze
z kapes občanů, protože zelení budou osazeny pouze plochy, které si občané nepronajmou. Obyvatelé ulic naproti aquaparku každoročně vydávají stovky korun za prostředky, kterými udržují chodníky před jejich domy alespoň trochu schůdné (zejména v zimním období), protože za celou zimu zde projede multikára s posypem tak 2x a ještě rozbije dlažbu.
Této činnosti občané věnují zdarma každoročně desítky hodin, přestože tyto komunikace jsou majetkem města.
Za tuto činnost se jim ze strany vedení města nikdy nedostalo ani poděkování, natož nějaká úhrada vynaložených prostředků. Naopak, nyní byli ,,odměněni“ nemalým poplatkem za užívání ploch, které na své náklady celoročně udržují.
Lze se pak divit, že to pak dotčení občané berou jako snahu radnice o znepříjemnění jejich životních podmínek pod zástěrkou řádné péče o majetek města?

Takže občany, kteří to chtěli mít před svým domem hezké a své náklady si parkovací plochy upravily, aby měkli vůbec kde zaparkovat jste zinkasovali, tak by mě teď zajímalo, jak si poradíte s parkováním v ul.Příhon...Tam už ze zelených travnatých ploch léta nic nezbylo...Tak hnusnou ulic v Prostějově snad nikde jinde nenajdete. OP

Takže občany, kteří si parkovací plochy na svoje náklady upravily jste zinkasovali a tak to by mě zajímalo, jak se poperete s parkováním na ul.Příhon...., tam ze zelených ploch už vůbec nic nezbylo....OP

Velmi správné rozhodnutí města, jelikož není důvod, aby si jedinci uzurpovali bezplatné užívání městského majetku. Jaký je důvod k petici se nedá dedukovat, zvláště je-li možno si pozemek vypůjčit za opravdu směšnou cenu. A navíc má po pronájmu (výpůjčce) vždy své místo jisté. P.

Poslat nový komentář