Parlament rekonstrukce nečeká. Prozatím

Parlament rekonstrukce nečeká. Prozatím
Foto ber
Další fotky: 
Parlament rekonstrukce nečeká. Prozatím

V letech 1936-1937 byl podle návrhu městského stavitele arch. Miroslava Putny postaven v ulici Šárka v Prostějově rozměrný pavlačový dům s malometrážními sociálními byty. Dnes domu nikdo neřekne jinak, než Parlament. Na čtyři desítky bytů obývají dvě skupiny lidí. Ti jedni vítají laciné bydlení, byť s minimem komfortu, druzí investovali do oprav a v klidné lokalitě jsou spokojeni. Stále častěji ale probleskují zprávy, že dům chce město rekonstruovat a obyvatele vystěhovat. Pode Magistrátu města Prostějova je sice oprava nemovitosti nutná, zatím ji ale neplánuje. A ani na ni nemá finanční prostředky.                                                             

"Byla jsem tam už v mnoha bytech, třeba, když jsem šla osobně pogratulovat k významnému výročí některému z tamních nájemníků. Starousedlíci mají byty moc pěkné, udržované a opravené a měnit nic nechtějí," sdělila PvNovinkám primátorka Alena Rašková.

V potaz ale bere i skutečnost, že v řadě bytů jsou nevyhovující sociální zařízení. "Hodně bytů má sprchu či vanu přímo v kuchyni, což je dnes nepřípustné. Jsou zde problémy s plísněmi, okny, podlahami. Rekonstrukce by ale, mimo jiné, znamenala výrazné snížení počtu bytových jednotek. Ze dvou bytů bychom museli udělat jeden," dodala. 

O to, že přijde o opravenou střechu nad hlavou, se bojí i jedna z dlouholetých nájemnic. "Naše rodina zde žije už několik desítek let. Ze dvou bytů jsme se značnými náklady udělali jeden, líbí se nám zde, máme to tady rádi. A teď se děsíme chvíle, kdy se budeme muset vystěhovat," sdělila redakci žena, která si nepřála být jmenována.   

Podle náměstka Jiřího Pospíšila je otázkou, kde by město  bytovalo v době rekonstrukce domu stávající obyvatele. "I když by práce byly prováděny po etapách, tolik volných bytů prostě nemáme. Tato investiční akce nebyla zahrnuta do rozpočtu na rok 2018, neplánujeme ani podávat žádost o dotace," dodal.

Uvolněný radní Jaroslav Šlambor přidal další připomínku. "Stále ještě není schválen Zákon o sociálním bydlení, který by obcím nařizoval stavět byty pro sociálně slabé a ohrožené vrstvy. I to situaci komplikuje," připomněl. (ber)

Poslat nový komentář