Prostějov se prezentoval ve Šródě

Prostějov se prezentoval ve Šródě
Foto MMP

První ze tří dílů má za sebou společný projekt partnerských měst Prostějov – Šróda – Vysoké Tatry.  

Polská Šróda hostila začátkem prázdnin zástupce Prostějova a Vysokých Tater, kteří přivezli velkoformátové fotografie atraktivních lokalit i snímky významných kulturně-společenských událostí z jednotlivých měst. Smyslem a cílem výstavy bylo přilákat pozornost partnerů i obyčejných občanů a vzbudit jejich zájem o návštěvu partnerské lokality. Jak Prostějov, tak Vysoké Tatry, mají lidem v Polsku co nabídnout – Tatry hlavně turistiku a nádhernou přírodu, Prostějov zase krásné centrum s řadou pamětihodností a také okolí vybízející k cyklo- či pěším výletům. Právě v tomto směru má Prostějov se Šródou hodně společného – rovinu protkanou cyklostezkami. Návštěvníci společné výstavy se však nekochali pouze pohledem, měli možnost ochutnat i hanácké a tatranské speciality. Prostějov se blýsknul vynikajícími koláčky připravenými ještě v noci před odjezdem v prostějovském Národním domě, nechyběl ani kalíšek slivovice ze Starorežné. Tatry nabídly návštěvníkům tradiční tatranky a silný „Tatranský čaj“. Bohužel příjemně se vyvíjející odpoledne ukončila blesková bouře se silným větrem a lijákem, která se přehnala nad Šródou.

Nicméně už v průběhu prostějovských hodů budou moci naopak občané Prostějova nakouknout pod pokličku šródské a tatranské kuchyně a prohlédnout si, jak že to aktuálně u našich sousedů vypadá.

Závěrečný díl putovní výstavy pak proběhne v rámci Wolkrovy Polianky v říjnu v Tatrách.

Město Prostějov ve Šródě reprezentoval náměstek Pavel Smetana, radní a předseda kulturní komise Josef Augustin a zastupitelka Ivana Copková. Ti také mimo jiné předjednali možnou spolupráci seniorských klubů Prostějova, Šródy a Vysokých Tater. Dále se rýsuje i výměna kulturních souborů; jedno z prvních vystoupení hostů z Polska by se mohlo uskutečnit už v průběhu letošní Prostějovské zimy, nejpozději však v průběhu příštího Prostějovského léta. (JG)

Poslat nový komentář