Nová vyhláška ve prospěch nebo ku škodě spotřebitele?

Nová vyhláška ve prospěch nebo ku škodě spotřebitele?
ilustrační foto

Nová vyhláška ministerstva zemědělství týkající se povinnosti prodávajícího označovat zřetelně čerstvé a zamražené pečivo již vešla dostatečně ve známost. Tatáž vyhláška však na druhé straně uvolnila některá jiná dosud pevně stanovená pravidla. Například jemné bílé pečivo nemusí být už nyní plněno výhradně ovocným džemem nebo marmeládou, ale výrobci mohou používat náhražky.

Podle nové vyhlášky může být do pečiva použita jako náplň ovocná pomazánka. U tohoto produktu není stanoven limit ovocné složky, zatímco marmelády musí obsahovat nejméně 35 procent ovoce. Koblihy plněné džemem, ovocné koláče, šátečky, rohlíčky a další jemné pečivo tak může ztratit na své hodnotě právě díky naředěné méně kvalitní náplni.

„Je ctí každého pekaře napéct chutné a kvalitní pečivo, vážíme si zákazníků a nemůžeme si dovolit je ztrácet. Naše pekařské výrobky konkurují průmyslovým produktům na trhu především poctivým řemeslným zpracováním a kvalitními surovinami, to zůstane pro většinu malých pekáren prioritou,“ shodují se drobní výrobci pečiva.

Spotřebitel má naštěstí volbu a záleží jen na něm, zda se s chutí zakousne do křupavého croissantu plného voňavé ovocné náplně nebo do zvadlé náhražky, i když o kačku levnější.

(jap)

Poslat nový komentář