Otcovská dovolená, sirotčí důchody a nemocenská pro dobrovolné hasiče. Sněmovna vše schválila

Otcovská dovolená, sirotčí důchody a nemocenská pro dobrovolné hasiče. Sněmovna vše schválila
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

Poslanecká sněmovna PČR schválila návrh Ministerstva práce a sociálních věcí k zavedení tzv. otcovské dovolené. V rámci novely zákona o nemocenském pojištění se rozšíří i okruh lidí s nárokem na sirotčí důchod a nově budou mít nárok na nemocenskou i dobrovolní hasiči.

Novopečení tatínkové by mohli už od příštího roku mít možnost využít po narození potomka týdenní otcovskou dovolenou. Návrhy ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové na čtvrtečním jednání schválili poslankyně a poslanci, novela tak míří do druhého čtení. „Nabízíme rodinám možnost rozložit péči o novorozeně mezi oba rodiče. Smyslem je, aby otcové nebyli ochuzeni o čas strávený s dítětem a maminkou v důležitém období krátce po porodu,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Otcovská dovolená bude fungovat jako nová dávka, z nemocenského pojištění bude otec dítěte po jeden týden dostávat 70 procent vyměřovacího základu svého výdělku. Podpora bude stejná jako výše peněžité pomoci v mateřství. Nástup na otcovskou dovolenou bude možný v období šesti týdnů ode dne narození dítěte a týdenní otcovskou nebude možné přerušit.

V rámci návrhu novely o nemocenském pojištění se rozšíří i okruh lidí s nárokem na sirotčí důchod. Penzi budou mít šanci získat sirotci, pokud jejich zemřelému rodiči bylo méně než 28 let a platil v posledních deseti letech aspoň jeden rok sociální odvody. U zemřelého rodiče staršího 38 let se podmínka potřebné doby pojištění bude považovat za splněnou, byla-li získána v období dvacet let přede dnem smrti a potřebná doba placeného pojištění přitom bude činit aspoň dva roky.

„Nově budou mít nárok na nemocenskou i dobrovolní hasiči. Podstatou návrhu je, že denní výše nemocenského při dočasné pracovní neschopnosti nebo karanténě, které vzniknou v důsledku prováděných záchranných nebo likvidačních prací, bude činit sto procent denního vyměřovacího základu. Dopad na rozpočet bude minimální, řádově v desítkách tisíc korun – přibližně 27 tisíc korun,“ uvedl mluvčí MPSV Petr Habáň. (Zdroj MPSV)

 

Poslat nový komentář