Inspektoři práce kontrolují dodržování zákazu diskriminace

Inspektoři práce kontrolují dodržování zákazu diskriminace
ilustrační foto

Přijmeme prodavačku - důchodkyni. Nebo: Hledáme ženu s odrostlými dětmi, která už nepůjde na mateřskou. I s takovými inzeráty se setkal Státní úřad inspekce práce, který dohlíží na dodržování rovného zacházení a na zákaz diskriminace na pracovištích.

Inspektoři zasahují i v případech, kdy lidé práci teprve hledají, ale narazí na to, že inzerát je sepsán natolik diskriminačně, že na něj nemohou reagovat. Zásady rovného zacházení a zákazu diskriminace se přitom uplatňují nejen přímo na pracovišti, ale i u uchazečů o zaměstnání. Bohužel se potvrzuje, že dochází k diskriminaci osob na trhu práce, zejména z hlediska věku a pohlaví.

Inspekce práce loni obdržela 393 podnětů týkajících se dodržování rovného zacházení a zákazu diskriminace a provedla 413 kontrol. Nejčastěji (318 podnětů) lidé poukazovali na možné nerovné zacházení nebo diskriminaci v práci, 75 podnětů pak upozornilo na oblast rovného zacházení a zákazu diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání (setkali se s diskriminačními inzeráty či výběrovým řízením).

Zaměstnavatelé inzerují např. stylem: přijmeme ženu ve věku minimálně 35 – 40 let s odrostlými dětmi a bez výhledu na mateřskou dovolenou, či přijmeme prodavačku důchodkyni. Inspektoři zjistili 106 případů, kdy zaměstnavatelé (mimo jiné právě podobnými inzeráty) porušili předpisy, protože nedodrželi zásady rovného zacházení a zákazu diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání. Dalších 115 případů se týkalo porušování předpisů přímo na pracovišti, kdy zaměstnavatelé například vypláceli za stejnou práci mzdu v různé výši (např. číšník a servírka). Dále se inspektoři zabývali případem, kdy vedoucí zaměstnanec ponižoval a urážel podřízené zaměstnankyně před kolegy, zatímco k mužům se takto nechoval. Několik žen raději dalo výpověď. Kontrola inspekce prokázala porušení zákazu diskriminace v pracovněprávním vztahu.

Zaměstnavatelům bylo uloženo 23 pokut ve výši 266 tisíc korun za správní delikty na úseku rovného zacházení a diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání a dvě pokuty ve výši 35 tisíc korun za správní delikty na úseku rovného zacházení a diskriminace na pracovišti. Inspekce se rovněž zaměří na kontroly rovného odměňování mužů a žen, naplánováno je jich na letošní rok zatím 80. (Zdroj MPSV)

 

Poslat nový komentář