Lidé obchodují i s náklonností k němé tváři

Lidé obchodují i s náklonností k němé tváři
ilustrační foto internet

 

Už jste četli katastrofický článek o pejskovi v Rumunsku, kterého bez vaší, samozřejmě finanční, pomoci utratí? Nebo o kočičkách, které umírají v Rusku a nutně potřebují zrovna vaše peníze? Velmi často jde o tzv. „phishing“ neboli podvod, na který mohou narazit zájemci o koupi či záchranu zvířat z neutěšených podmínek. Cílem takovéhoto „podnikání“ je vymámit z naivního zákazníka peníze.

Dosud se podvodníci soustředili hlavně na bankovní podvody, kdy se z důvěřivců snažili vylákat  přístupová hesla k účtům. Dnes tedy sázejí na další odvětví, lidskou náklonnost k němé tváři.

Mimo klasických mazlíků jako jsou kočky a psi podvodníci nabízejí exotická zvířata, mimo jiné například opice. Takové inzeráty jsou snadno rozpoznatelné – zvířata jsou nabízena za podezřele nízké částky a čeština v nich nebývá zrovna spisovná. Zvířata ve skutečnosti k případnému kupci nikdy nedorazí, pokud vůbec existují. „Takovéto obchodování není v praxi vůbec jednoduché, u exotických zvířat je třeba vzít v potaz platné předpisy i podmínky dané CITES (úmluvou o obchodování s chráněnými živočichy),“ upozornil mluvčí státní veterinární správy Josef Duben. 

Jedním z příkladů může být virtuální kočka, kterou si z Belgie objednala mladá slečna podle  „obrázku“ na internetu. Když prodejce kontaktovala, čekal ji šok. „Ozvaly se „Marocké aerolinie“ s tím, že jde o kotě, které je v karanténě na letišti v Bristolu, a nejprve je nutné zaplatit za přepravní box a poté i za karanténu, jinak kotě z letiště dál nepustí. Adresa byla nápadně podobná mailu zmíněného letiště. A kotě prý pochází z Kamerunu,“ popsal Duben jeden z případů. Nebýt trochu moc složité pohádky, jistě by se našel člověk, který by za neexistujícího mourka zaplatil.

Pokud toužíte pomoci němé tváři, nebo si hodláte pořídit mazlíčka, obraťte se raději na tuzemské chovatele a útulky. (ber)

Poslat nový komentář