O mokrého Emana soutěžili nejmladší plavci

Vodník Eman s prostějovskými plavkyněmi Marciánovou a  Samsonovou.
Vodník Eman s prostějovskými plavkyněmi Marciánovou a Samsonovou.
Další fotky: 
Eman předává cenu Alici Snídalové z Prostějova.
Lukáš Řehořek si vítězství užíval.

V sobotu o velikonočním víkendu se v prostějovských Městských lázních uskutečnil druhý ročník soutěže „O Mokrého Emana“. Na závody do Prostějova bylo přijato přes 300 plavců z 24 českých plaveckých klubů. Kvůli onemocnění jich nakonec dorazilo „jen“ 233, ale i to stačilo k naplnění prostějovského bazénu k prasknutí. 

Za Prostějov bojovalo celkem 38 prostějovských mladých plaveckých nadějí. Závody nejvíce sedly Lukáši Řehořkovi, který vybojoval tři zlaté a jednu bronzovou pozici mezi plavci ve své kategorii. Mezi nejlepší se podařilo probojovat i devítileté Alici Snídalové, která se umístila v na třetím místě v disciplíně 50 metrů prsa.

Původním záměrem bylo uspořádat závody pro nejmladší plavce, aby si zaplavali i ti, kteří jsou zatím v přípravce a na závody se se svými časy zatím nedostanou. Letos se přihlásili plavci z 24 oddílů, které měly o závody zájem. „Zájem byl obrovský. Tím se jen potvrdilo, že závodů pro nejmladší je nedostatek,“ objasňuje trenér Petr Adamec. Přijeli plavci z Opavy, Kroměříže, Krnova, Brna, Zlína, ale i z Rakovníka a dalších plaveckých oddílů. V některých disciplínách tak bylo možné vidět velmi těsné souboje o medailové pozice a kvalitní časy.

Tři vítězství a jeden bronz vybojoval plavec Lukáš Řehořek (na snímku), který patří ve své kategorii mezi nejlepší plavce v republice. Zvítězil v disciplínách 100 metrů prsa, znak i polohový závod. V první desítce, ale za stupni vítězů doplavala i Lukášova osmiletá sestra Lucka Řehořková, která vybojovala osmé, deváté a desáté místo ve svých disciplínách. Mezi mladšími bodovala Alice Snídalová, které se na Mokrém Emanovi dařilo i loni. Kromě bronzové medaile na 50 metrů prsa se umístila na pátém a šestém místě. Pozice první desítky obhájily mezi staršími plavkyně Dominika Smékalová (5. na 100 prsa), Eva Marciánová a plavec David Snídal. Mezi nejlepších deset mezi mladšími se probojovaly Markéta Nováková, která teprve před měsícem přestoupila z přípravky do oddílu, a Tereza Korhoňová, které třetí místo uteklo jen o půl vteřiny. Ostatní plavci, i když nedosáhli na medaile, si alespoň zaplavali osobní rekordy a vyzkoušeli si plavání na „velkých závodech“. 

Plavecké závody svým darem podpořila firma Mürdter Dvořák. O organizaci se postaral sbor prostějovských rozhodčích a celým dnem provázel závodníky živý maskot vodník Eman, který předával ceny a fotil se s dětmi. „Závody se i letos velmi podařily. Dobrým tahem bylo rozprostření jednotlivých disciplín na dva půldny, abychom nemuseli tolik pospíchat a abychom všechno v pohodě stihli,“ prozradil trenér Petr Adamec. 

(maty)

Poslat nový komentář