Voda v přehradě je vhodná ke koupání, tvrdí pro změnu Povodí

Voda v přehradě je vhodná ke koupání, tvrdí pro změnu Povodí
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

 

Jak PvNovinky ráno informovaly, krajští hygienici ohodnotili vodu v Plumlovské přehradě stupněm tři jako vodu se zhoršenou jakostí. Koupání v ní označili možným rizikem zdravotních problémů. Vodohospodáři se ale ohrazují. Podle nich je přehrada naprosto v pořádku.

Hygienici ve vzorcích našli zvýšené množství sinic a chlorofylu a z pětibodové stupnice kvality ji zařadili do třetího stupně. "Vodu ze vzorků odebraných v pondělí hodnotíme jako vodu se zhoršenou jakostí. Znamená to, že je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci," řekl ČTK  Karel Freudmann z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

"Krajská hygienická stanice ohodnotila kvalitu vody ve čtvrtek 12. června, vzorky odebírala vzorky v pondělí 9. června. V té době se bohužel u břehů nádrže lokálně vyskytovaly povlaky tvořené sinicí Anabaena sigmoidea. Jedná se o neškodný přechodný organismus, který se vyskytuje krátce a poté sám zaniká," konstatovala mluvčí Povodí Gabriela Tomíčková. Výskyt této sinice podle ní způsobil snížení stupně kvality vody v nádrži, neboť hygiena hodnotí situaci právě u břehů. "V současné době se již v Plumlovské přehradě tyto přechodné sinice nevyskytují a voda je vhodná ke koupání. Aktuální výsledky z Plumlova jsou pozitivní, je zde velmi nízká koncentrace chlorofylu a dobrá průhlednost vody – aktuálně 160 cm," dodala mluvčí. (ber)

Poslat nový komentář