Pneumokok zabil v kraji dva lidi

Pneumokok zabil v kraji dva lidi
ilustrační foto internet

 

Napřed vypadá jako počínající chřipka. Nemocný dostane teploty, má zimnici, třesavku, bolí ho hlava a zvrací. Jenže zdání klame. Do hávu chřipky se oděl zákeřný zabiják, pneumokok. Letos jím v Olomouckém kraji onemocnělo 11 lidí, dva z nich zemřeli.

 

 

Jde o kapénkovou infekci, která se přenáší kýcháním a kašláním. Postihuje jednotlivé orgány a způsobuje závažné záněty středouší, těžké zápaly plic i pneumokokové meningitidy. Bakterie, která se dostane do krevního řečiště, postupuje v organismu velmi rychle, nemocnému jde o čas. „V obou případech úmrtí se jednalo o osoby nad 65 let, ročníky 1925 a 1948,"uvedla epidemioložka Martina Kudschofská z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje. „Oba pacienti měli jiné zdravotní problémy a k jejich komplikovanému stavu se přidalo pneumokokové onemocnění," dodala Kudschofská. 

Komplikacím v případě pneumokokového onemocnění je možné předejít očkováním nejen u malých dětí, ale i u seniorů, jejichž imunitní systém nemusí fungovat na sto procent. Vakcína je dostupná i pro zájemce nad 50 let a některé zdravotní pojišťovny ji u starších klientů začaly hradit. V léčebnách pro dlouhodobě nemocné a v domovech pro seniory je očkování povinné, vakcinaci zabezpečuje stát.

V celé republice za prvních sedm měsíců bylo hlášeno 200 případů invazivního pneumokokového onemocnění. (red)

Poslat nový komentář