Dejte si před Vánoci pozor na zaslané zásilky!

Dejte si před Vánoci pozor na zaslané zásilky!
Foto GŘ cel

 

 

Generální ředitelství cel řeší případ, kdy český občan obdržel od zahraniční přepravní společností PANALPINA WORLD TRANSPORT LTD. UK avizo zásilky. Avízo obsahovalo i falzifikát anglicky psaného dopisu Generálního ředitelství cel, v němž byla po příjemci požadována úhrada 2 500 EUR, bez níž mu nebude zásilka předána.

Vzhled dopisu i použité právní formulace měly u příjemce vyvolat zdání oficiálního dokumentu celní správy a přimět ho k zaplacení smyšleného poplatku. „Příjemce nás naštěstí před zaplacením oslovil se žádostí o informace. My jsme mu sdělili, že korespondence českých celních orgánů s tuzemskými občany a firmami je vedena výhradně česky. Navíc české celní orgány  nevybízejí k platbám na účty přepravních společností či jiných soukromých subjektů, ať již v tuzemsku nebo v zahraničí,“ konstatoval Jiří Barták Generálního ředitelství cel.

Lze předpokládat, že s blížícími se vánočními svátky a nárůstem zásilek dárků může zvyšovat i počet obdobných podvodných jednání. V případech, kdy se občané s obdobnými podezřelými výzvami setkají, doporučujeme jim před platbou kontaktovat celní úřady nebo Generální ředitelství cel.

Generální ředitelství cel podalo trestní oznámení a ke stejnému kroku vyzvalo i příjemce zásilky. (red)

Poslat nový komentář