Pozor! Další podvodný e-mail vám může zavirovat počítač

Pozor! Další podvodný e-mail vám může zavirovat počítač
Foto PČR

 

Policie ČR varuje občany před podvodnými e-maily, které jsou rozesílány zejména do pracovních e-mailových schránek různých organizací, firem a veřejných institucí. E-mail je rozesílán z různých internetových domén, doposud s uživatelským jménem „debt“.

„V textu zprávy je uvedeno upozornění na výši dlužné částky na osobním účtu s tím, že pohledávku je možné dobrovolně uhradit do uvedeného termínu. Součástí e-mailu je příloha – soubor s příponou .zip s názvem „smlouva“ a její číslo. V příloze je spustitelný .exe soubor, který obsahuje virovou nákazu. Po jeho otevření dojde k napadení počítače a nainstalování škodlivého kódu, v tomto případě se jedná o tzv. "trojského koně",“ varuje Petra Srncová z Policejního prezidia.  

E-mail je šířen jako tzv. spam, jehož cílem není žádné skutečné upozornění na dluh, ale navedení uživatele k otevření přílohy, a tím k infikování počítače škodlivým kódem, což je předstupeň dalšího možného zneužití počítačového zařízení. V případě, že se uživatelé setkali s tímto e-mailem, doporučuje policie antivirovou kontrolu počítačového zařízení, případně jiná opatření, která eliminují možné působení viru v počítači.  

„Policie ČR je o této aktivitě informována, v tuto chvíli eviduje stovky případů v celé České republice a má proto dostatek materiálu, na základě kterého vede šetření,“ dodala Srncová.

 

 

Poslat nový komentář