Kontejnery na tříděný odpad v centru zmizí pod zem

Kontejnery na tříděný odpad v centru zmizí pod zem
ilustrační foto internet

 

Vedení města Prostějova zvažuje instalaci podzemních kontejnerových stanovišť na tříděný odpad v památkové zóně a její těsné blízkosti. Radní doporučili zastupitelstvu schválit rozpočtové opatření ve výši 20 tisíc korun na přípravu projektové dokumentace.

"Jedná se o trend v mnoha českých městech, podzemní kontejnery mají větší kapacitu, jsou přitom nenáročné na prostor. Nad úrovní ulice jsou jen vhazovací sloupky, připomínající odpadkové koše," uvedla náměstkyně primátora Ivana Hemerková. O tyto kontejnery se již před časem zajímala radní Milada Sokolová. "Již před více než dvěma lety jsem se obrátila na město Šternberk a jeho tehdejšího starostu, zda by mi nezaslal materiály týkající se podzemních kontejnerů. Informace jsem předložila na Radě města. Jedním z faktorů, o kterém se hovořilo, byla výše podzemních vod. Jsem tedy ráda, že se situace ohledně podzemních kontejnerů pohnula směrem k jejich možnému vytvoření," sdělila PvNovinkám radní.

Kontejnery by podle náměstka primátora Zdeňka Fišera měly být v památkové zóně nebo v její těsné blízkosti. Jedná se o tři nadzemní kontejnerová stání - ve Školní ulici u kina Metro, na Přikrylově náměstí a na prostranství spojující náměstí E. Husserla a Újezd. Město zvažuje také možnost vybudování podzemního kontejnerového stání na Žižkově náměstí. Podle platných předpisů nelze umisťovat sběrné nádoby v městské památkové rezervaci na veřejná prostranství.

Systém vyprazdňování svozovým autem s hydraulickou rukou je stejný jako u nadzemních kontejnerů. Vzhledem k velkému objemu se prodlužuje doba jejich svozu. Výhodou je možnost získání dotace na instalaci podzemních kontejnerových stanovišť ze Státního fondu životního prostředí, které činí až devadesát procent uznatelných nákladů. (red)

Komentáře

Bylo by to fajn nejen v památkových zónách - ani mě se nechce po sídlišti chodit mezi odpadkama, protože svoz kontejnerů je nedostatečný.

Je určitě hezčí než stávající kontejnery.

Poslat nový komentář