Podzemní kontejnery vyžadují speciální nakládání

Podzemní kontejnery vyžadují speciální nakládání
ilustrační foto MMP

Lidé v Prostějově již nějaký čas mohou využívat několik „hnízd“ s podzemními kontejnery na odpad. V současnosti je třeba řešit náklady spojené s výklopem nově vybudovaných podzemních kontejnerů na tříděný odpad ve Školní ulici, na náměstí E. Husserla a na náměstí Spojenců.

„Jde o novou činnost, kdy podzemní kontejnery na papír a plast musí vyvážet samostatně nákladní vozidlo s vanovým kontejnerem a hydraulickou rukou, proto je třeba o tuto činnost rozšířit stávající smlouvu s FCC Prostějov, s.r.o.,“ vysvětlil náměstek primátorky Jiří Pospíšil a přidal v souvislosti s touto novou službou jedno upozornění. Na negativní zkušenost při vývozech kontejnerů na papír a plast upozornila sama svozová firma.

„Občané papírovými krabicemi bohužel ucpou vstupní otvor, tudíž kontejner je poloprázdný a nelze do něj dále ukládat odpad. Při jeho vysypávání se papírové krabice zaseknou a kontejner není možno vyprázdnit na svozové vozidlo. To jednak snižuje výtěžnost kontejnerů (poměr hmotnosti odpadu k svozu) a svozové společnosti zvyšuje náklady na přepravu ke zpracovateli. To také zvyšuje naše celkové náklady na likvidaci odpadu,“ vysvětlil Pospíšil. Stačí přitom krabice či plastové lahve roztrhat - zmačkat tak, aby svou objemností neucpávaly vstupní otvor kontejneru.

"Apelujeme tedy znovu na občany, aby papírové krabice a plastové láhve před uložením do podzemních kontejnerů roztrhli nebo sešlápli. Ušetří tak nejen prostor kontejneru, ale také veřejné finance," dodal náměstek. (red)

 

Poslat nový komentář