Česká pojišťovna už letos odhalila pojistné podvody za 365 milionů korun

Česká pojišťovna už letos odhalila pojistné podvody za 365 milionů korun
ilustrační foto logo ČP

 

Během prvních devíti měsíců letošního roku odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody za 364,7 milionů korun, což je o 19,7 milionů korun více než ve stejném období minulého roku. Téměř polovina odhalené podvodné činnosti opět připadá na Prahu, na druhém konci žebříčku se potom umístily Zlínský kraj a Vysočina. Spolu s Olomouckým krajem patří mezi regiony, kde se podvádí nejméně.  

„Nejpočetnější jsou stále podvody spojené s pojištěním motorových vozidel. Postupně ale v této oblasti sledujeme sestupný trend - pokud se jedná o finanční objemy. Opačná situace panuje v případě majetkového a odpovědnostního pojištění. Zde dochází v podstatě k setrvalému nárůstu objemu peněz, které se lidé či podnikatelské subjekty snaží z pojišťovny podvodně vylákat,“ popisuje situaci Jaromír Kaděra, ředitel útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti České pojišťovny. „S tím, jak v posledních letech rostl počet insolvencí, osobních bankrotů a úpadků, jsme se začali více věnovat podvodům v oblasti podnikatelského pojištění. Právě tam je za poslední dva až tři roky odhalených podvodů stále více,“ upřesňuje Kaděra.

V Olomouckém kraji eviduje pojišťovna pokles podvodů z loňských 8,3 milionu na 7,5 milionu, což je rozdíl deset procent.

Fingovaná autonehoda

Učebnicový příklad pokusu o pojistný podvod předvedl klient České pojišťovny ze Středočeského kraje, když nahlásil škodu na vozidle, ke které mělo dojít při dopravní nehodě. Pojištěný uvedl, že jel se svým vozem po přímém úseku vozovky a v mírném klesání nezvládl řízení, když mu do cesty vběhlo stádo srn. Leknutím strhl volant, vyjel mimo silnici a čelně narazil do stromu. Celková škoda na vozidle se měla vyšplhat na 220 000 korun.

Během vyšetřování však byla odhalena řada nesrovnalostí, ze kterých vyplynulo, že v daném místě nemohlo k takové nehodě dojít. Jednou z nich bylo zcela neodpovídající poškození jak na přední části vozidla, tak na zničeném stromě či absence jakýchkoliv listů a větví, které by při nárazu na automobil popadaly. Další vyšetřování potom prokázalo, že vozidlo bylo ke stromu dopraveno již poškozené a vymyšlená historka s lesní zvěří tak měla pomoci majiteli zaplatit poškození, které si den předtím způsobil řízením v opilosti. Policie ČR proto zahájila v souvislosti s uvedenou dopravní nehodou trestní stíhání pojištěného pro podezření ze spáchání pojistného podvodu. Tedy ne nadarmo se říká: „Podvádět se nevyplácí.“ (red)

Poslat nový komentář