Děsíme se Vánoc, říkají pokladní

Děsíme se Vánoc, říkají pokladní
ilustrační foto internet

 

Víkendy a svátky v práci. Sedm hodin práce s jednou dvacetiminutovou přestávkou, která občas vůbec není. Na toaletu jen za odměnu. Zkrácený pracovní úvazek, takže výdělek kolem 9 tisíc čistého. Vánoce už dnes jisté v práci, protože dovolenou přes svátky nikdo nedostane. Sci-fi? Kdepak. Realita zaměstnanců prostějovských supermarketů.

„Nelíbí se vám to? Zájemců o práci je dost, nikdo Vás tady nedrží,“ slyšela sedmadvacetiletá žena nejednou. Být bez práce ale nemůže a nechce a tak trpělivě snáší šikanu ze strany nadřízených. „Nezaměstnaná jsem byla půl roku a bylo to psycho. Tak to prostě vydržím, dokud to půjde,“ říká odevzdaně. Sedět sedm hodin v kuse na pokladně pro ni není žádná výjimka. „Občas se nedostanu ani na toaletu, není, kdo by mě vystřídal. A z pauzy na svačinu obvykle taky nic není. Když mám odpolední, končím v deset a za celý den nemám chvilku, abych si nakoupila potraviny já sama,“ posteskla si. Navíc je stejně jako ostatní pokladní vystavena neustálým kontrolám. „Kolikrát se stane, že zákazník nespolupracuje, nebo je arogantní. A já musím být pořád milá, protože nevím, jestli další v řadě není kontrolor,“ dodala.

Stejnou zkušenost má i další žena, která je ve stejné prodejně už přes deset let. „Ozvala jsem se, že bych také ráda dostala za ty roky přidáno. Od té doby tady mám peklo a neustálé problémy. Víceméně mi bylo naznačeno, že buď půjdu dobrovolně, nebo firma zdůvodní mé propuštění,“ řekla PvNovinkám.

Už dnes obě ženy vědí, že na vánoce budou opět v práci, stejně jako na Silvestra a Nový rok. „Je zákaz si v těchto dnech brát dovolenou, nikoho nezajímá, že máte rodinu, děti,“ konstatovaly svorně.

S podobnými příběhy jsme se setkali ve všech prostějovských velkých obchodech. Nikdo ze zaměstnanců ale ve strachu o práci nechtěl zveřejnit své jméno. (ber)

Komentáře

Přesně...dělala jsem 11 let v nemocnici, ale naštěstí jsme měly dobrou staniční sestru:Ta nam dala na výběr-bud pracovat na Vanoce nebo na Silvestra. Coz jsme se domluvily s holkama-co maj děti,tak byly doma na Vanoce a svobodné jsme pařily na silvestra :) Ale ne všechny sestry a sanitáři mají štěstí na kolektiv a na staniční či vrchní sestru a musi jit makat, kdy se jim rekne, takže i takéto chování si k sestrám nadřízený dovolí. Navic pokud někdo píše, že se to nemá srovnávat s prodavačkami za minimální mzdu, tak sorry-toto povolání si většinou vybraly samy.Je mi prodavaček líto-za ten plat bych chodila do prace s nechutí-a ve zdravotnictví je sice vyšší plat,ale taky větší zodpovědnost-za zdraví a životy lidí. Vím, že v ČR si asi člověk nemůže moc vybírat:zas je možnost změnit stát...já to udělala a jsem za to ráda :) a to ani nedelám ve zdravotnictví(snad v budoucnu,až budu mít lpší anj). Můj názor :)

I sestry se můžou setkat s šikanou z řad nadřízených, ale dobře tedy - co mi pak řeknete na sanitárky a sanitáře? 

Srovnání s nemocnicí nebo hasiči poněkud kulhá. Článek je o šikaně pracujících za minimální mzdu v různých marketech. Pochybuju, že si podobný přístup dovolí někdo k sestrám v nemocnici.

V nemocnici se taky člověka nikdo neptá, jestli náhodou nepotřebuje na záchod nebo dovolenou o Vánocích.. hold jsou povolání, kde to prostě nejde a musí se to tak brát, ne se z toho dělat věda. Jen si představte ten poprask, kdyby na Silvestra měli hasiči dovolenou a neměl kdo vyjíždět k požárům.. :D

zaměstnavatelé 21. století

Poslat nový komentář