Sledujete v televizi policejní pořad V nebezpečí bezpečně?

Sledujete v televizi policejní pořad V nebezpečí bezpečně?
Foto PČR

Oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje realizuje v letošním roce projekt pod názvem „V nebezpečí bezpečně“. Jedná se o preventivně-osvětový pořad, realizovaný ve spolupráci s TV Morava, s.r.o. a oddělením tisku a prevence Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje, který bude vysílán v rámci čtyřiadvacetihodinového vysílání stanice TV Morava v Olomouckém kraji prostřednictvím DVB-T vysílání.

Pořad je možné zhlédnout také na webových stránkách www.tvmorava.cz v on-line vysílání stanice, v sekci „Pořady“ v samostatném oddílu s názvem „V nebezpečí bezpečně“. Na těchto stránkách bude také odkaz na webové stránky Policie ČR - www.policie.cz.
Pořad má 10 dílů a bude se vysílat v období září – listopad vždy v pátek, započal dnem 4. září 2015 v prémiovém bloku vysílací stanice TV Morava od 18:00 hod do 19:00 hod a následně ve třiadvaceti reprízách, tedy každou následující hodinu.
Je určen široké veřejnosti a je pojat lehce vstřebatelnou zábavnou formou v podobě komiksového zpracování. Každý díl je zpracován od 3-4 sekvencí obrazu (scének), na konci každé sekvence je reálný obraz převeden do komiksového zpracování. Obraz je doprovázen slovem – komentářem a zároveň je vepsán do obrazu v podobě „bubliny“. Na závěr každého dílu je vyústění děje v upozornění a rady pro diváky. Závěrečná znělka obsahuje logo Policie ČR, TV Morava a slogan „Jsme tu pro Vás“ společně s číslem na linku tísňového volání Policie ČR.
Témata jednotlivých dílů jsou zaměřena na rizika spojená s uzavíráním půjček, trestnou činnost páchanou na seniorech, majetkovou trestnou činnost v souvislosti se smyšlenými legendami, krádeže vloupáním do bytů a domů, krádeže věcí z vozidel, krádeže během nakupování, loupežné přepadení, internetové podvody a na dopravní problematiku chodců a cyklistů.
Jednotlivé díly pořadu :
1. Půjčky a splátky – člověk ve finanční tísni odpoví na lákavý inzerát v novinách. Následně uzavře smlouvu, aniž by se seznámil s jejími podmínkami. Uhradí poplatky, ale peněz se nedočká.
2. Faktury a výhry – do schránky přijde obálka s fakturou o uhrazení služby s výhrůžkou o sankcích, které budou následovat, pokud nebude částka ve stanoveném termínu uhrazena. Člověk v obavě, že skutečně dluží a aniž by si řádně přečetl, o co se skutečně jedná, požadovanou částku uhradí. Tím se stane klientem nějaké společnosti a faktury mu začnou chodit pravidelně.
3. Zvoní telefon – smyšlená legenda – vnuk. Zazvoní telefon, na druhém konci se ozve osoba, která se představí jako „vnuk“ a žádá o zapůjčení peněz z důvodu finančních problémů. Nemá čas a místo sebe pošle kamaráda. Senior, aniž si ověří pravdivost telefonátu předá peníze neznámému člověku.
4. Nemilý návštěvník – u seniora zazvoní neznámý člověk. Pod smyšlenou záminkou se vloudí do bytu, kde chvíli se seniorem hovoří, zabaví jej a v
nestřeženém okamžiku mu odcizí uložené peníze. Několik variant, které podvodníci tímto způsobem využívají (přeplatek za energie, nabídka zboží, prosba o rozměnění bankovky).
5. Vloupání do bytu, rodinného domu, chaty – majitel se vrátí z dovolené a zjistí, že na domě či bytě má rozbité okno, dveře a uvnitř je nepořádek. Zvažuje, zda nejdříve nepořádek uklidit nebo zavolat na linku 158. Přivolaná hlídka zloděje po krátké době dopadne.
6. Přepadení na ulici – mladý muž se vrací večer unavený z práce. V parku jej osloví dvojice mužů a žádá ho o cigarety. Oslovený je nekuřák a tak žádné nemá. Muži se však nedají odbýt. Oslovený se dává na útěk. Útočníci jej doběhnou a srazí ho k zemi. Kolem naštěstí prochází další osoba, s jejíž pomocí se podaří útočníky zajistit do příjezdu policie. Následuje varování před setmělými ulicemi a parky.
7. Doprava a chodci „Vidět a být viděn“ – jednou z priorit policie je bezpečnost chodců v silničním provozu. Názorné ukázky špatného chování chodců v silničním provozu, pohyb za snížené viditelnosti, používaní reflexních prvků, osvětlení apod.
8. Cyklisté v silničním provozu – jízda cyklistů po komunikaci, využívání stezek pro cyklisty, správné vybavení jízdního kola za snížené viditelnosti, dodržování předpisů, jízda pod vlivem alkoholu.
9. Věci k nezaplacení – krádeže věcí z vozidel, krádeže během nákupu z nákupních vozíků, kapesní krádeže apod.
10. Nákupy přes internet – nakupování z neověřených internetových portálů, platby předem na určený účet, po zaplacení přijde prázdný balíček. (Zdroj PČR)

Poslat nový komentář