Politickým odpadlíkům říkají NE! Jak to dopadne v Prostějově v komunálkách?

Politickým odpadlíkům říkají NE! Jak to dopadne v Prostějově v komunálkách?
ilustrační foto internet

 

Loňské volby katapultovaly do sněmovny dvě nové strany, Hnutí ANO Andreje Babiše a Úsvit přímé demokracie, jejíž hlavou je Tomio Okamura. Obě strany si za čtyři roky, po které budou působit ve vedení země, přijdou na víc než slušné peníze. O nové členy ale, jak se zdá, zájem nemají.

Členská základna minimální, dotace vysoké

Úsvit tvoří pouhých devět členů, mezi nimiž je i bývalý člen ODS, prostějovský podnikatel a zastupitel Radim Fiala. Bude jedním ze šťastlivců, kteří od státu dostanou velmi slušnou injekci. Úsvit si za volby připsal na účet 34 milionů, na příspěvcích za poslance dostane každý rok dalších 22.

ANO má členskou základnu větší, tvoří ji 1266 lidí. Z Prostějovska jsou to například starosta Výšovic Ladislav Okleštěk a bývalý člen ČSSD, prostějovský manažer a zastupitel Jaroslav Faltýnek. Za volby strana dostala 93 miliónů a za poslance bude dostávat každý rok dalších 50 miliónů.

Tvrdá kritéria

Ani jedna ze stran ale nejeví moc ochoty nové členy přijímat. Úsvitu nepřibyl od voleb ani jediný, ANO jich přijalo kolem stovky. Zájem je přitom obrovský, jenže lídři tvrdí, že se snaží chránit před kariéristy, černými dušemi a kmotry.

„Už čtyři měsíce se snažíme najít model, jak zamezit, aby se mezi nás dostávaly černé duše, velrybáři, kariéristé či odpadlíci a rozvraceči z jiných stran, hlavně nyní z ODS. Je to šílená situace, protože máme velké množství slušných příznivců, které bychom rádi začlenili, ale stanovy mohou být jen jedny,“ uvedl pro Právo Tomio Okamura.

Hnutí ANO po zájemcích o členství požaduje doložení vysokoškolských diplomů či potvrzení, že státu nedluží nic na daních. Uchazeč má ještě mít doporučení od dvou členů a musí také počkat půl roku, než se stane členem strany. „Snažíme se filtrovat lidi tak, abychom mezi sebe nepustili škůdce jako politické kariéristy, politické podnikatele nebo lidi s extrémními názory. Zajímá nás také, když někdo prošel několik partají nebo z nějaké čerstvě odešel a teď se hlásí k nám,“ řekla Právu místopředsedkyně hnutí Věra Jourová, která je ovšem sama bývalá členka ČSSD a kandidovala ještě za další politickou stranu do Evropského parlamentu.

Jak to bude v Prostějově?

Zajímavé bude sledovat, jak se postaví obě nové strany ke komunálním volbám v Prostějově. Lze očekávat, že se do stran pokusí dostat řada vysloužilých politiků z jiných stran, kterým se teď velké šance nedávají. V kuloárech se spekuluje o tom, že v ANO i v Úsvitu by se chtěli objevit někteří bývalí či současní členové vedení města. Nezbývá než držet palce řadovým členům obou stran, aby mezi sebe nepustili přeběhlíky, kteří jsou schopni kandidovat za kohokoli, jen aby si udrželi posty na radnici. Vzhledem k tomu, že obě místní organizace „nových“ stran vznikly v Prostějově kolem bývalých členů zavedených stran, je šance, že by zůstaly v komunálních volbách bez dalších přeběhlíků, asi jen velmi malá. (red)

 

 

 

 

Poslat nový komentář