NIC NEZŮSTANE SKRYTO: Jak si žijí politici (8)

NIC NEZŮSTANE SKRYTO: Jak si žijí politici (8)

Otázka majetkových přiznání politiků hýbe neustále poslaneckou sněmovnou, vládou a je také jedním z hlavních témat médií. Také redakce Prostějovských Novinek oslovila všechny komunální politiky, kteří jako zastupitelé rozhodují o životě v Prostějově, a požádala je o zodpovězení šesti otázek týkajících se jejich majetkových poměrů.
Korupční skandály s milionovými provizemi, utajené prodeje státního majetku do privátní sféry, majetek politiků v řádu desítek či sta milionů korun, který získali kdovíjakým způsobem – to jsou mediální kauzy otřásající dnes a denně celostátním tiskem, televizí či rozhlasem. Komunální politika je na první pohled tichou nezkalenou hladinou. Jak to vypadá na druhý pohled? Co majetková přiznání politiků, která jsou povinni každoročně předkládat?
Položili jsme prostějovským zastupitelům otázky, jak žijí. Nejsou to otázky přímo na tělo, ale takové, které dávají jakýsi povrchní obraz životní úrovně regionálních politiků. Dnes zveřejňujeme poslední odpovědi na naše anketní otázky.
(jap)

Otázky:
1. Jakým vozidlem momentálně jezdíte? (Pokud vlastníte několik, uveďte prosím všechny. Jestli nemáte žádné, uveďte jiný způsob dopravy.)
2. Jaké jsou Vaše měsíční náklady na bydlení a bydlíte v domě či bytě? (Inkaso a nájem)
3. Vlastníte další nemovitosti, jako jsou chaty a jiné rekreační objekty?
4. Čemu se věnujete ve Vašem volném čase?
5. Využíváte některý z finančních produktů na trhu? (Kromě osobního účtu)
6. Přispíváte na některou z charitativních organizací?

Odpovědi:

Danuše Pelikánová - zastupitelka
1 - Vlastním vozidlo Škoda Fabie
2 - Bydlím v pronajatém bytě soukromého domu. Měsíční náklady na bydlení jsou obvyklé
bytům ve zdejší lokalitě
3 - Další nemovitosti nevlastním
4 -Ve volném čase se věnuji rekreačním sportům- plavání, cykloturistice, v zimě lyžování. Ráda čtu, chodím na kvalitní představení do divadla, kin. Občas mám záchvaty ručních prací, ale málokdy něco dokončím. Ráda vařím, hlavně italská jídla. Ve volném čase se věnuji také studium cizích jazyků- nejpravidelněji angličtině, když čas dovolí italštině. Hodlám si také oprášit ruštinu, ze teré jsem maturovala v totalitním režimu. Ráda cestuji, pokud mi to finance a čas dovoluje. Hodně času strávím také na vzdělávacích akcích a odborných seminářích v rámci povinného vzdělávání lékařů.
5 - Žádný jiný finanční produkt kromě běžného účtu v současné době nevyužívám
6 - Na charitu přispívám v případě oslovení u většiny seriozních organizací v rámci republiky menšími částkami. Větší finanční pomoc preferuji místním organizacím, jako je např. Základní a mateřská škola Jistota, sbírky místní Charity.

Alois Mačák – zastupitel a radní
1 - Jezdím starší Škodou SUPERB
2 - Bydlím v bytě v osobním vlastnictví (náklady jsou zhruba 5 tisíc měsíčně)
3 - Rodiče mi darovali chatu
4 - Zejména sportu, kultuře a četbě knih
5 - Ano
6 - Ano. V rámci možností také podporuji různé aktivity v oblasti sociální, kulturní nebo sportovní.

Zdeněk Peichl – zastupitel a radní
„Necítím potřebu na tyto dotazy odpovídat. Není to tím, že bych chtěl něco tajit, ale myslím si, že politik má jako každý člověk právo na soukromí a různé podobné ankety jsou vyvolány spíše zájmem novinářů, než občanů.“

Poslat nový komentář