Jíme brazilská kuřata, polské vepře

Jíme brazilská kuřata, polské vepře
ilustrační foto

 

 

Potravinová soběstačnost Česka se zhoršuje.  Vepřového masa se podle Potravinářské komory dováží skoro polovina z toho, co se tady spotřebuje. Podobné je to s ovocem a komory zeleninou. Za prvních šest měsíců letošního roku se k nám dovezly potraviny za 86 miliard korun. 

Mléko a hovězí jsou jediné dvě suroviny živočišného původu, se kterými si zatím vystačíme, stejně jako s obilovinami, řepkou olejnou, chmelem nebo mákem. S jinými potravinami je to ale horší.V produkci zeleniny soběstační nejsme. Třeba mrkve, řepy a celeru se od ledna do srpna dovezlo za  600 milionů korun. Ještě víc se na pultech objevuje zahraniční cibule, brambory nebo rajčata. "Na to, že jsme byli na začátku 90. let soběstační a byli jsme zelinářská velmoc, je to hodně,“ říká mluvčí Potravinářské komory Jarmila Štolcová.

Polské prase, brazilské kuře

Českého chovatele stojí výkrm  jednoho selete až o třetinu víc než zemědělce v zahraničí. Víc než půlka vepřového je z dovozu, hlavně z Polska.  Kuřecí maso se do Česka dováží třeba až z Brazílie, odkud se od ledna do července letos dovezlo 10 tisíc tun. „Pokud se brazilské kuře u nás rozporcuje, automaticky získává označení původu Česko,“ upozornila Štolcová.

A že nemusí být maso z dovozu vždycky v pořádku, naznačuje i Státní veterinární správa. V kuřecím mase z Polska našla v několika případech salmonelu.

Vývoz ani omylem

„Když naložím kamion květáku a pojedu ho prodat do Polska, na hranicích mě otočí zpátky domů. A řeknou mi – ne, my máme svého dost. Tak je to s podporou našich pěstitelů,“ posteskl si PvNovinkám jeden z největších zelinářů na Prostějovsku. (ber)

Poslat nový komentář