Město Prostějov přispěje na zlepšení jakosti vod

Město Prostějov přispěje na zlepšení jakosti vod
ilustrační foto Povodí Moravy

Nemalou hromadu financí si vyžádá opatření, které poslouží ke zlepšení jakosti vod vodního díla Plumlov pro letošní rok.

Na provoz srážecích stanic na přítocích přehrady přispěje také město Prostějov. Radní schválili poskytnout Povodí Moravy s.p. Brno dotaci, z rozpočtu města Prostějova na rok 2016, ve výši 50 tisíc korun.

„Peníze konkrétně půjdou na zlepšení jakosti vody, tedy na provoz srážecích stanic na přítocích Plumlovské přehrady. Povodí Moravy je oprávněno a zavazuje se dotaci použít v souladu se sjednaným účelem do 30. listopadu tohoto roku,“ uvedla náměstkyně primátorky Ivana Hemerková a doplnila vysvětlení. „Srážecí stanice dávkují do vody síran železitý, kterým dojde k vysrážení fosforu a tím k eliminaci přísunu živin způsobujících nárůst sinic. Považujeme za správné podílet se na zlepšování kvality vody v regionu.“

Celkové náklady na provoz srážecích stanic činí 700 tisíc korun z toho 200 tisíc hradí Povodí Moravy s.p. z vlastních zdrojů. Dofinancování je pak řešeno dotacemi získanými od Olomouckého kraje, měst a obcí. (Zdroj MMP)

Poslat nový komentář