Jak přežít práci ve vedru? Jsou tu pro vás tipy

Jak přežít práci ve vedru? Jsou tu pro vás tipy
ilustrační foto prace-ks-europe.cz/

Horké letní dny by každý z nás raději trávil u vody. Jenže počasí si plánuje rozmary podle svého vlastního rozvrhu a ta největší vedra kolikrát udeří zrovna, když máte vy naplánovanou pracovní směnu. Připravili jsme pro vás pár tipů pro práci v horku.

Lidský organismus je uzpůsoben k tomu, aby správně fungoval při tělesné teplotě mezi 36 a 38 °C. Když jeho teplota stoupne nad tuto hranici, zvýší se průtok krve kůží a nastoupí silné pocení. Pokud je okolní teplota natolik vysoká nebo tělo vykonává fyzickou práci natolik namáhavou, že se lidský organismus nestíhá ochlazovat sám, podléhá tepelnému stresu. V jeho důsledku pak může dojít k dehydrataci, vyčerpání, omdlévání, mohou nastoupit i křeče z horka a úpal.

Tato onemocnění doprovázejí příznaky, jako jsou vyšší tělesná teplota (u úpalu i 41 °C), silné pocení, slabost, závratě, bolesti hlavy, bušení srdce, křeče v rukou, nohách nebo žaludku, intenzivní žízeň, zvracení, poruchy vidění a v obzvlášť těžkých případech i poruchy vědomí.

Jak těmto stavům v tropických vedrech předejít a mít pracovní směnu v pohodě?

1. Pijte často, i když nemáte žízeň

Ideální je pít čistou vodu, případně minerálku bez bublinek. Tekutiny můžete doplnit i džusem nebo ovocným čajem. Nedoporučuje se konzumovat kávu, alkohol nebo silné zelené či černé čaje – to proto, že odvodňují a napomáhají tak dehydrataci organismu.

Za osmihodinovou směnu byste měli vypít minimálně 1,5 litru tekutin, v obzvlášť silných vedrech i mnohem více. Pijte často a v menších dávkách, sklenice vody každou půlhodinu pomůže udržet vaše tělo hydratované.

2. Jezte menší porce jídla, ale častěji

V horku dopřejte svému žaludku oddych, ať tělo zbytečně nezatěžujete ještě dalším těžkým úkolem, jakým je trávení. Místo „guláše se šesti“ si do práce nabalte čerstvé ovoce a zakusujte v krátkých intervalech – ideálně každé dvě až tři hodiny. K obědu si v kantýně dejte například libové maso a místo tradiční přílohy zvolte čerstvou zeleninu.

3. Vytáhněte letní oblečení

Pokud vám to povaha vaší práce (a hlavně pracoviště) dovolí, oblečte si v letních vedrech světlé bavlněné oblečení. V tmavém oblečení vám bude větší teplo, protože snáze pohlcuje sluneční záření. Umělá vlákna zase nejsou tolik prodyšná jako přírodní bavlna, len či hedvábí. Pokud máte možnost obléct si oblečení (pánové například montérky) s krátkými nohavicemi či rukávy, neváhejte.

Vlhký ručník kolem ramen vás ochladí ve velkých vedrech

4. Dělejte častější přestávky a ochlazujte se

Čím výš se rtuť teploměru na vašem pracovišti vyšplhá, tím častěji byste si měli v práci udělat přestávku. O pauze je vhodné chodit odpočívat do chladnějších prostor, což pomůže tělu vyrovnat se s tepelným stresem. V obzvlášť silných vedrech přijde vhod i navlhčený ručník – tím se můžete osvěžovat, nebo si ho rovnou přehodit přes ramena.

5. Pracujte ve větraných a vhodně klimatizovaných prostorech

Pět stupňů Celsia. To je maximální doporučený rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou. Vyšší teplotní rozdíly způsobují při přechodu z jednoho prostředí do druhého tělu teplotní šok, se kterým se těžko vyrovnává. I zdravý člověk může při přechodech z tepla do zimy onemocnět – časté jsou nachlazení, onemocnění dýchacích cest nebo letní angíny.

Když není možné využít klimatizaci, pomůže i dostatek čerstvého vzduchu, zvlášť, když se má kde ochladit. Takto řešíme ochlazování na našem provozu v Křimicích. Ventilátory vyhánějí ven ohřátý vydýchaný vzduch a dovnitř ženou čerstvý vzduch mírně ochlazený pohybem.

Pozorujete na sobě příznaky přehřátí?

Když na sobě pozorujete příznaky přehřátí organismu, udělejte si pauzu, zajděte si odpočinout někam do chládku, případně si dejte vlažnou sprchu (v tomto případě však snižujte teplotu vody postupně, abyste svému tělu spíše než úlevu nedopřáli další šok). Pořádně se napijte vody, a pokud se ani po přestávce nebudete cítit lépe, vyhledejte po dohodě s nadřízeným svého úseku lékařskou pomoc. (red)

 

Poslat nový komentář