Dnes je Barbory. Nezapomněli jste uřezat barborku?

Dnes je Barbory. Nezapomněli jste uřezat barborku?
ilustrační foto

Velmi známým předvánočním zvykem je řezání třešňové větvičky „barborky“, a to nejen na ozdobu bytu, ale hlavně pro její údajnou čarovnou moc. Slibuje totiž vdavky.

Podle lidové víry se měla třešňová větvička ze stromku starého alespoň deset let uříznout v ten okamžik, kdy se na obzoru objevil první sluneční paprsek. Taková větévka se pak odnesla do domu, kde bylo děvče na vdávání a čekalo se, zda se větvička o Štědrém dnu obalí květy, což znamenalo brzké vdavky. Dnes postačí, když vyčkáte, kolikátý den od uříznutí větvičky „barborka" vykvete, tolikátý měsíc v následujícím roce bude pro vás, dámy, dívky a ženy, tím šťastným.

A máte-li nápadníků víc, není nic jednoduššího, než uříznout větviček více a každé dát jméno jednoho z nich. Barborka by měla zaručit, že se stanete nevěstou toho, koho větvička vykvete nejdřív.

Nicméně, i když na takové věci nevěříte, či žijete ve spokojeném svazku, Barborku si přesto uřízněte. Už jen pro krásu třešňových květů, které k vánočnímu času neodmyslitelně patří. (ber)

Poslat nový komentář