Moc prachu v Prostějově? Pomohou stromy a keře

Moc prachu v Prostějově? Pomohou stromy a keře
ilustrační foto
Další fotky: 
Moc prachu v Prostějově? Pomohou stromy a keře

 

Prostějov patří mezi nejvíce prašná města v republice. Poslední měsíc s tropickými teplotami lidi s alergií na prach dost potrápil.  O možnostech, jak tuto nepříznivou situaci zvrátit, jsme hovořili s náměstkyní primátora města Ivanou Hemerkovou.

„Kromě povětrnostních vlivů, které k nám přinášejí částice prachu odjinud, přispívají k prašnosti i nezpevněné plochy, například parkoviště mezi Komenského ulicí a  bývalým tržištěm na Wolkerově třídě. Je prostě potřeba víc zeleně. A to nejen stromů, ale i trávy, protože je prokázáno, že jestliže částice prachu uvízne na stéblech trávy, už se jen tak snadno do vzduchu nedostane,“ říká Ivana Hemerková. Podle jejích slov ani častější kropení ulic není řešením. „Prach to možná spláchne k obrubníkům, ale o ochlazení se moc mluvit nedá, voda se během pár minut odpaří, aniž stačí asfalt ochladit. Znovu opakuji, do budoucna nám může pomoci jen výsadba zeleně. Stále víc se ukazuje, že stromy pomáhají udržet  příznivější klima i v extrémních podmínkách. Je přece známo, že velká koruna vzrostlé lípy funguje jako 4 až 6 klimatizačních jednotek,“ tvrdí Ivana Hemerková s tím, že toto léto bylo ale skutečně extrémní.

Fond životního prostředí pravidelně vypisuje dotační tituly. Město Prostějov na ně reaguje a téměř vždy je úspěšné. Nyní na zeleň v ulicích získalo dotaci v celkové výši přes 800 tisíc korun. „Za to dosadíme stromy a keře na Joštově, Neumannově a Bezručově náměstí, v ulici J. V. Sládka, na náměstí Odboje a náměstí Padlých hrdinů a také na návsi v Čechovicích,“ pochvaluje si Ivana Hemerková. Podle jejích slov je otázka zeleně problematikou všech měst nejen u nás, ale i v zahraničí. „Hovořila jsem na toto téma s představiteli Vídně. Přiznali mi, že i u nich se některým stromům v městských aglomeracích daří, jiným prostě ne. Źe i oni jdou cestou pokus – omyl. A my to musíme také zkoušet. Tak jsme třeba přišli na to, že se ve městě kupodivu daří magnóliím a ibiškům, a to jak stromové, tak i keřové formě. Magnólie jsme vysadili v Tylově ulici a stromové formy ibišků v Krokově ulici. Tam ještě na podzim dosadíme keřové formy. Jarní výsadba zeleně díky častým dešťům dobře zakořenila, i když ještě není vyhráno. Další rozsáhlou výsadbu stromů a keřů chystáme na podzimní měsíce,“ říká náměstkyně primátora.

Prioritou v tomto směru prý bude v podzimním období Olomoucká ulice. „I tam by měly přijít stromové formy ibišků. Kupodivu jsme zjistili, že jsou velmi odolné  vůči špatným klimatickým podmínkách a v kombinaci s keřovou formou tvoří účinnou hráz proti nadměrné prašnosti ve městě,“ říká Ivana Hemerková s tím, že zkušenosti ze zahraničních cest se úspěšně aplikují i v Prostějově. „Třeba květinová výsadba kolem stromů, která se tak líbí ve Svatoplukově ulici, to je poznatek přivezený ze zahraničí. A nyní připravujeme realizaci dalších,“ slibuje Ivana Hemerková. 

(ok)

 

Poslat nový komentář