Proč nejsou na semaforech blikající panáčci, ptají se Prostějované

Proč nejsou na semaforech blikající panáčci, ptají se Prostějované
Foto PvNovinky.cz
Další fotky: 
Proč nejsou na semaforech blikající panáčci, ptají se Prostějované

 

Začátkem ledna PvNovinky informovaly o problémech na prostějovských přechodech, kde jsou často v ohrožení chodci. Přitom by stačilo jediné, přidat na některé semafory blikajícího oranžového panáčka, který řidiče upozorní na chodce ve vozovce.  

S problémem přišla radní Milada Sokolová, kterou na něj sousedském setkání upozornili obyvatelé města. Radní pak informovala Alenu Raškovou, náměstkyni primátora, která má dopravu v kompetenci.

„Vznesla jsem tuto připomínku na poradě s vedoucím odboru dopravy. V zásadě by to prý nebyl problém, jenže povolení k takovému zásahu do semaforů musí dát Dopravní inspektorát. A podle jeho vyjádření to údajně není nutné, neboť dávat při odbočování vpravo pozor na chodce vyplývá z pravidel silničního provozu,“ řekla před časem PvNovinkám Alena Rašková. „Většina křižovatek v Prostějově je přehledná, ale máte pravdu, že při odbočování z Újezdu vpravo do Svatoplukovy řidič přechod nevidí,“ dodala.

V současné době se už situace řeší. „Po dohodě s vedoucím odboru dopravy jsme předali podnět firmě ASA, která pro město chod semaforů zajišťuje. V současné době zpracovávají technické řešení, zda bude možné na Újezdu blikajícího panáčka nějakým způsobem přidělat ke stávajícímu semaforu, nebo bude třeba ho vyměnit. Ve hře je samozřejmě i finanční stránka,“ řekla dnes PvNovinkám náměstkyně.

"Myslím si, že bezpečnost chodců je tu na prvním místě. Rozumím tomu, že řidiči aut mají dávat přednost chodcům, odbočují-li vpravo, ale podle mého by blikající panáček mohl zabránit spoustě kolizí a možných nebezpečných situací", dodala ke stávající situaci Sokolová. (ber)

Komentáře

Pan Sokol se neujal, tak se zviditelnuje Sokolova...:-) :-) :-) :-) :-) 

http://www.wildafrica.cz/cs/zvire/sokol-stehovavy/

 

Odpověď: Protože na dědinách panáčci neblikají :-)

Dovolím si podotknout, že naprosto příšerná je i situace na křižovatce Olomoucká x E. Valenty x Vojt. Outraty - kdo to tam dobře nezná a neví, že je tam semafor, tak při odbočování vpravo z ul. Vojt. Outraty může velmi snadno někoho srazit (vlastní zkušenost s místem neznalým řidičem - neříct mu, že tam ten semafor je, tak by ho tam podle vlastních slov vůbec nečekal a přehlédl by ho). Stačí, aby někdo na hlavní zastavoval na červenou ještě před křižovatkou (aby nechal přímý směr průjezdný), z Outraty tam vjede a sejme chodce na přechodu - málem mě takto taky sejmul nějaký řidič s olomouckou SPZ. Tam by bylo potřeba dát do Outraty značku, že tam je semafor. Hlavně, že je značka na Olomoucké ve směru od Tesca, kde každý vidí dřív ten semafor, než samotnou značku. :-/

Poslat nový komentář