Ulice v centru a přece na okraji

Ulice v centru a přece na okraji
Foto ber
Další fotky: 
Ulice v centru a přece na okraji
Ulice v centru a přece na okraji
Ulice v centru a přece na okraji

 

Předina. Krátká ulička spojující Husovo náměstí s Dolní ulici, které vévodí polozřícený hotel Vysoká. Opravený chodník, tři novotou "vonící" pouliční lampy, upravená vozovka. I přesto není Vlastimil Mráček spokojen.

"Docela mi dalo zabrat, než jsem prosadil, aby zde bylo pořádné osvětlení. Psal jsem a chodil na radnici hezkých pár let," říká důchodce, který je spolu s manželkou a dalším manželským párem seniorů jediným obyvatelem uličky. "Nedělal jsem to pro sebe, denně tudy projdou či projedou na kolech stovky lidí," krčí rameny. Boj to ale není poslední. Řadu let se snaží o domluvu s majitelem bývalého hotelu. "Problém částečně vyřešilo bednění, které nechali udělat kolem baráku. Aspoň už nehrozí, že někomu spadne na hlavu cihla," komentuje nevábnou stavbu, která ale skývá další nebezpečí. Zatímco dolní okna jsou zazděná, horní žádné zábrany nemají. A z bednění je do nich přístup víc než snadný. "Nejde o to, že by tam snad bylo co vzít, to už dávno ne, navíc tam propadají stropy. Jenže přízemí je napěchované starými pneumatikami. To kdyby chytlo, hoří pěkných pár domů," dodává. Informaci potvrzuje i Jiří V., který obývá jeden  domů v sousedství. "Stěhoval to tam jeden z bývalých majitelů už před lety. Sedíme na časované bombě, bohužel s tím nikdo nic nenadělá,"krčí rameny.

Dašlí bombou je pro Vlastimila Mráčka i skutečnost, že jako jediný Prostějovan žijící v centru města dosud není napojen na kanalizaci. V Dolní ulici i na Husově náměstí jsou sice kanalizační stoky, ale přípojku by si musel udělat sám. "Je to letitý boj, když se rekonstruoval Husák, byl jsem žádat znovu. Zamítli to jako už mnohokrát. Jenže na to, abych se prokopal nějakými padesáti metry prostě nemám peníze," dodal zklamaně muž.(ber)

 

Poslat nový komentář