Sekají se vám on-line přenosy ze zastupitelstva? Chyba je u vás

Sekají se vám on-line přenosy ze zastupitelstva? Chyba je u vás
ilustrační foto

Jednání zastupitelů města Prostějova lze sledovat on-line z pohodlí domova. Na tento druh přenosu stačí domácí počítač nebo „chytrý“ mobilní telefon. Jak PvNovinky informovaly, při on-line přenosech z jednání v poslední době docházelo ke stížnostem ze strany diváků na nekvalitu přenosu, který vykazoval časové prodlevy a špatně slyšitelný zvuk. Podle magistrátu je chyba jednoznačně u diváků.

„Dle našich zjištění nedocházelo k výpadkům ani přerušování on-line přenosu ze strany Magistrátu města Prostějova. Toto dokazuje i záznam zastupitelstva, který je plynulý a kompletní. Firma ho zpracovala z dat u ní uložených z on-line přenosu. Nepotřebovala na jeho zpracování naši lokální záložní kopii, což je to stejné, jakoby sledovala on-line přenos mimo magistrát. Stejné informace máme i od jiných občanů, kteří sledovali on-line přenos,“ uvedl vedoucí Odboru informačních technologií Magistrátu města Prostějova Jan Števko.
Pokud docházelo u někoho k výpadkům on-line přenosu, muselo se tak dít například díky jeho technickému zařízení nebo internetovému připojení. On-line přenos má totiž i své specifikum a to, že v případě, kdy dojde třeba k výpadku internetové připojení u diváka, tak je obnoven na aktuální stav a nelze, aby byl navázán jako třeba u záznamu. Proto mohou u nekontinuálního datového toku nastávat výpadky.
„Toto přerušení může být způsobeno například poskytovatelem internetového připojení u diváka, jeho technickým vybavením, softwarovým vybavením, případně i domácím wifi routerem. Zvláště u slabších zařízení - netbooků, tabletů, starých počítačů, kterým běží na pozadí nějaké další náročnější aplikace - aktivní antivir, flashové webové stránky, jiné video a podobně, mohou vzniknout výpadky i nedostatkem výpočetního výkonu pro dekódování videopřenosu. Výpadky mohou nastat také při pouštění přenosu na mobilních zařízeních připojených přes mobilního operátora, kde nemusí být lokálně dostupná dostatečná přenosová kapacita v mobilní síti. Tyto aspekty nejsme schopni ovlivnit,“ doplnil Števko a ujistil, že s firmou Mediawork, zajišťující on-line přenos, je dohovor na ještě větším snížení nejnižší kvality on-line přenosu, čím by při nejnižší kvalitě měla být zajištěna ještě o něco menší datová náročnost na internetové připojení.
„Toto nastavení by mělo být provedeno od příštího jednání Zastupitelstva města Prostějova dne 14. prosince 2015. Níže bychom kvalitu přenosu nedoporučovali ponižovat, aby osoby na videu byly dobře rozpoznatelné,“ uzavřel vedoucí Odboru informačních technologií Magistrátu města Prostějova Jan Števko.
Konektivitu městu poskytuje firma Sprintel s.r.o. Prostějov.
„Firmy zajišťující konektivitu uživatelům po celé trase mezi streamovacím serverem je nemožné prověřit,“ pokrčil rameny Števko.
Podmínkou přenosu jsou technické požadavky na softwarové vybavení.
Uživatel by měl mít softwarové vybavení jako prohlížeč Google Chrome, Firefox nebo Internet Explorer, operační systém Windows 7 a novější. Pochopitelně také internetové připojení s rychlostí alespoň 2 Mb/s. Přenosy z jednání zastupitelů zajišťuje firma Mediawork, která v případě technických problémů s přímým přenosem doporučuje ověřit, zda má uživatel aktuální Adobe Flash Player. (Zdrpj MMPv, ber)

Poslat nový komentář