Stydím se za to, co člověk při příjezdu do Prostějova vidí, psal obyvatel náměstkyni Ivaně Hemerkové

Stydím se za to, co člověk při příjezdu do Prostějova vidí, psal obyvatel náměstkyni Ivaně Hemerkové
ilustrační foto archiv ber

 

Problematické chování některých obyvatel Prostějova je stále větším terčem kritiky. Nejde jen o lidi z bezdomovecké komunity, ale také o obyvatele ze sociálně slabé vrstvy. Jejich řádění v blízkosti hlavního nádraží popudilo Tomáše S. natolik, že se ze stížností obrátil na Ivanu Hemerkovou. Náměstkyně primátora se podle něj ve své politické kampani věnovala otázce bezpečnosti v ulicích města, kterou slibovala prostřednictvím Městské policie zajistit.  

„Jsem velice nespokojen s otázkou bezpečnosti z pozice řidiče autobusu, který tráví v ulicích města většinu času. Problematika se týká skupin, které budí v ulicích pohoršení a nedbají na veřejný pořádek, a co víc, obtěžují svým chováním nejen obyvatele města, ale také jeho návštěvníky. Ať už jde o feťáky, bezdomovce a cikány, často v kombinaci jmenovaného. Všichni moc dobře víme, že pravomoce strážníků a bohužel i policistů a činných úřadů jsou omezené, ale kam až tohle všechno společně necháme zajít?

Pokud mám být konkrétní, uvedu svoji vlastní zkušenost. Zajišťoval jsem Náhradní autobusovou dopravu za vlaky ČD a pohyboval se několik dnů  v prostoru před bývalým hotelem na hlavním nádraží, ze kterého se stala cikánská ubytovna. Po mém příjezdu zhruba ve 14:30 se na lavičkách před hotelem objevila skupinka asi sedmi dospělých osob a blíže neurčitý počet jejich potomků. Tato skupina se povalovala na lavečkách, hlasitě vyřvávala do okolí nepublikovatelné výrazy se svými aktuální problémy, popíjela alkohol vystavený na chodníku (pivo, víno), zatímco jejich produkty pobíhaly po okolí, válely se v trávě a jakmile přišla potřeba, do trávy přímo na tomto veřejném prostranství kálely. Vrcholem bylo, když začala jedna z matek na lavečce před všemi provádět jednomu z členů skupiny orální sex. S postupem času začalo produkty této skupiny zajímat i okolní dění, sledovaly zavazadla vyčkávajících cestujících a snažily se využívat nepozornosti nás, řidičů. Z tohoto důvodu jsem ve 14:42 kontaktoval linku MP a sdělil jim svůj problém. Pracovník operačního střediska zaměřil na místo kameru, a pokud si dobře vybavuji, se na férovku zeptal, jestli myslím ty cikány. Aniž by ho zajímalo, že dochází hned k několika přestupkům, zeptal se mě, jestli to chci nějak řešit, nebo o co mi vlastně jde. Nešlo o životu nebezpečnou událost, takže nikdo neřeší příjezd hlídky asi po 20 minutách. Zarážející bylo řešení situace. Věnoval jsem se administrativě ve voze a jen jedním uchem poslouchal zásah. Jedna z členek tohoto uskupení jenom sebevědomě prohlásila, že do žádného autobusu nelezli, krátce na to jsem už jen viděl strážníky stát pod přístřeškem s jízdními řády, bavit se s řidičem jiné dopravní společnosti. Na lavičce se dál chlastalo, pořvávalo, děti se válely ve svých výtvorech, lezly po plotě vedle hotelu, nad hlavou nám létaly kopací balony a užívali jsme si krásného dne, dne 5. května roku 2015, s dobrým pocitem, jaký jim dopřáváme krásný život.

Takto a s takovým týmem si opravdu představujete revitalizované a Zdravé město? Opravdu se stydím za to, co člověk hned po svém příjezdu do Prostějova vidí. S pozdravem Tomáš S.

Odpověď náměstkyně nám Tomáš S. přeposlal. Je strohá. „ Vážený pane S., děkuji Vám za informaci. Situaci jsem řešila s ředitelem MP v Prostějově. Na určité problematické lokality bude zaměřena větší pozornost policie. S pozdravem Ivana Hemerková. (red)

Pozn.red.: Redakčně kráceno. Jméno pisatele máme k dispozici. 

Komentáře

Naprosto souhlasím s Tomem. Na nádraží jsem skoro denně a to, co tam vyvádí cikánské bandy, je obrovská ostuda. S bezďákama jsou měšťáci hotoví raz dva, s cignama to nejde, ty jsou chráněný.. 

To píše řidič autobusu, který sám nedodržuje pravidla. Jezdí s autobusem, který v ulicích nemá co dělat, protože je vyřazen z registru ale to je v pořádku, to nikoho nezajímá. Kolem nádraží chodím každý den a jediný kdo tam chlastá jsou bezdomovci. Ať pan Tomáš S. začne u sebe než poukazováním na druhé. Nechci zde hájit cigány . Ani strážníky.

Proč se obracel ten občan na paní Hemerkovou ? Vy mně chcete namluvit, že po všech těch průserech s kácením stromů, švindlem s Husákem, účastí na neohlášeném pochodu fanoušků hokeje ji ještě pan primátor nevypakoval z radnice? Možná to bylo tím, že donedávna špatně viděl, ale dnes má oči v pořádku, uvidí ta svinstva a dá p.Hemerkové sbohem (a možná i šáteček na památku, kdyby si chtěla udělat mašli)

Udělat to běloch, dostane obuškem a valí do chládku. Už mě to pěkně sere tady.

 

Poslat nový komentář