Co dělají romské děti od tří do deseti let v jedenáct večer na nádraží?, ptá se žena

Co dělají romské děti od tří do deseti let v jedenáct večer na nádraží?, ptá se žena
ilustrační foto

 

Před několika dny jsme zveřejnili stížnost, kterou náměstkyni primátora Prostějova Ivaně Hemerkové zaslal Tomáš S. Poukazovala na chování romských rodin, žijících v hotelu na hlavním nádraží v Prostějově a na skutečnost, že městská policie proti nim nezasahuje tak, jak má. Náměstkyně slíbila zpřísnění dozoru, na kterém se domluvila s ředitelem Městské policie. Redakci se ale ozvala žena, která má podobnou zkušenost, jako Tomáš S.

Před časem jsem čekala v hale hlavního nádraží na vlak do Olomouce. Bylo zhruba kolem 23 hodiny, když do vestibulu dorazila skupina cikánů. Mezi několika dospělými se pohybovaly děti ve věku do pěti let. To, že celá parta dělala neskutečný randál, je asi normální. Nakonec ale jeden z dospělých – evidentně pod vlivem alkoholu, drog či obojího, napadl staršího muže. Sice jen slovně, ale slova, kterými ho častoval, se nedají opakovat,“ uvedla žena, která si nepřeje zveřejnit své jméno. Podle jejich slov se chystala zavolat policii, když na místo dorazili strážníci. „Myslela jsem, že s nimi udělají pořádek, nasází pár pokut, budou se zajímat, co dělají děti ve věku od zhruba 3 do 10 let v tuhle dobu na ulici, že někomu z dospělých dají dýchnout. Ale kdepak. Spokojili se s tím, že skupince domlouvali. Zajímalo by mě, zda se takové věci hlásí na sociálku, ta děcka neměla v tak pozdní dobu co dělat venku,“ dodala s tím, že skupinka posléze vystoupila z vlaku ve Vrbátkách.

Dotaz, jak město kontroluje podobné případy, jsme zaslali Ivaně Hemerkové. Redakce ji již před časem upozornila na časté návštěvy romských matek v herně, nacházející se jen kousek od hlavní pošty. Tam zdatné „maminky“ míří hned poté, co na poště zinkasují příslušný šek. A své ratolesti, mnohdy v kočárcích, berou sebou.  „Chodí tam pravidelně, na příkaz majitelů se o ně personál musí starat jako o každé jiné hosty, neexistuje, aby je vykázal,“ potvrdila informaci redakci jedna z bývalých zaměstnankyň herny.

Jak pracuje v těchto případech OSPOD, neboli Odbor sociálně právní ochrany dětí, se dozvědět nelze. Odbor se odvolává na zákon o ochraně osobních dat. (ber) 

Poslat nový komentář