Studie: Prostějov je pro život lepší než Olomouc

Studie: Prostějov je pro život lepší než Olomouc
ilustrační foto

Zpravodajský portál idnes.cz zveřejnil výsledek 4. ročníku socioekonomické studie MasterCard česká centra rozvoje, kterou připravili odborníci z Vysoké školy ekonomické v Praze, společnost MasterCard a Sdružení CZECH TOP 100. Prostějov se z celkového počtu 63 hodnocených měst umístil na 36. místě.

Prostějov v žebříčku podle platů, nezaměstnanosti, kriminality či zdraví lidí se z měst Olomouckého kraje umístil nejvýše. Ve prospěch Prostějova hovořila cena bydlení a nízká kriminalita. Olomouc se v žebříčku umístila na 40. místě, Přerov je 55. a Šumperk skončil na 61. místě.

Nejlépe se žije v Jindřichově Hradci, nejhůř v Karviné. Podle studie jsou města v Čechách bezpečnější a bohatší na práci. Na Moravě je naopak obtížnější najít zaměstnání a lidi tu trápí vyšší kriminalita. A jak nasvědčuje pohled do výsledků studie v minulých letech, sociální rozdíly mezi oběma částmi republiky se zvětšují. 

Praha skončila jako druhé nejlepší město. Její obyvatelé mají velké platy a rychle seženou práci, kdyby se v Praze méně kradlo, byla by na prvním místě. Brno se umístilo 22. kvůli kriminalitě a nezaměstnanosti. A Ostrava patří dokonce k desítce nejhorších. V té figuruje ještě dalších osm měst z Moravy, z českých je v poslední desítce na předposledním 62. místě Sokolov. Zato mezi deseti nejlepšími městy pro život je pouze jeden moravský zástupce – na osmém místě je to Třinec.

(red)

Poslat nový komentář