Už je to tady! Mobilní radar zachytí i registrační značku!

Už je to tady! Mobilní radar zachytí i registrační značku!
Foto ŘSD

 

Ředitelství silnic a dálnic ČR začíná na českých dálnicích a silnicích testovat novinku – mobilní radar MOTES. Radar změří rychlost vozidla a zároveň dokáže identifikovat jeho poznávací značku. Obě informace následně zobrazí na LED vozíku, umístěného obvykle několik set metrů za snímačem. Nasazení mobilního radaru se předpokládá zejména v opravovaných úsecích dálnic, kde z hlediska statistiky hrozí silničářům největší nebezpečí od nákladních vozů a vozidel překračujících povolenou rychlost. Podobné zařízení se úspěšně používá například ve Francii a Belgii.

„Moderní mobilní radar zobrazí téměř okamžitě poznávací značku i okamžitou rychlost vozidla. Při překročení bezpečné rychlosti bude upozorňovat řidiče i varovným textem. ŘSD hledá řešení, které bude mít významný podíl na snížení nehodovosti na rekonstruovaných silničních tazích. Účinnost radaru vyhodnocujeme ve spolupráci s Policií,“ říká Soňa Křítková, pověřená vedením ŘSD ČR.

Testovaný systém MOTES dodává ŘSD ČR firma Eltodo. Celá soustava se sestává z mobilního radarového vozíku a informačního vozíku LED, který na ploše zhruba 2 X 2,5 metru zobrazí údaje o měřeném vozidle. Vozík LED se signalizačním zařízením je obvykle umístěn cca 200 – 300 m ve směru jízdy od mobilního radaru, obě zařízení jsou spojena bezdrátově a přenos dat je okamžitý.

Systém měří rychlosti až do 200 km/h s odchylkou pouhá 3 % a dokáže rozpoznat nejméně 85 procent SPZ z více než dvaceti evropských zemí. Umí ukládat statistická data o naměřených rychlostech, které si provozovatel může stahovat dálkově přes webové rozhraní. MOTES je vybaven pokročilými akumulátory, které mu zajistí nepřetržitý provoz nejméně na 48 hodin. (zdroj ŘSD)

Poslat nový komentář