Město Prostějov tibetskou vlajku letos nevyvěsí

Město Prostějov tibetskou vlajku letos nevyvěsí
Tibetská vlajka se ani letos na prostějovské radnici neobjeví

Stovky měst a obcí se i v letošním roce připojily k mezinárodní kampani „Vlajka pro Tibet“ a vyvěsily tibetskou vlajku jako vyjádření podpory boje Tibetu za svobodu. Město Prostějov se k masové kampani nepřipojilo.

V sobotu 10. března si celý demokratický svět připomíná 53. výročí povstání tibetského národa proti okupaci Číny. Na magistrátech, na radnicích i obecních úřadech zavlají tibetské vlajky jako symbol podpory nenásilného boje Tibeťanů za práva a snahu o zachování národní identity. Před patnácti lety se k mezinárodní kampani připojila i Česká republika, kdy vlajku vyvěsila první čtyři města. Dnes se jedná o masovou podporu, o jejíž rozšíření se zasloužil především exprezident Václav Havel. Tibeťané čelí už šedesát let čínské okupaci, omezování svobody a demokracie,  zatýkání, nelidskému věznění a cenzuře. Jejich duchovní vůdce dalajláma žije trvale v exilu. 

V České republice organizuje kampaň „Vlajka pro Tibet“ občanské sdružení Lungta, které pořádá rovněž benefiční koncert Tibet žije. Jeho výtěžek podporuje klášterní školy sídlící v Ladaku. Mezi hrstkou míst, která se k mezinárodní kampani nepřipojila, je i Prostějov. 

„Město Prostějov se k této akci nepřipojuje. Vedení města nevidí důvod, proč podporovat jen jednu zemi, když ve světě je podobných daleko víc,“ tlumočila názor vedení města tisková mluvčí Jana Gáborová.   

 (jap)

Poslat nový komentář