Radnice praská ve švech. Bydlí tam už 1500 lidí!

Radnice praská ve švech. Bydlí tam už 1500 lidí!
ilustrační foto

 

Obavy z exekutora kvůli dluhům svým, dětí nebo partnerů, neochota nadále platit za své dítě poplatky za odpad, či zrušení údaje o místu trvalého pobytu nájemníkům. To jsou nejčastější důvody "nastěhování se" na adresu Prostějov, Masarykovo náměstí 14. K dnešnímu dni zde evidují zhruba 1 500 osob a jejich počet i zde každoročně roste. 

Aby lidé mohli pracovat, volit, mít děti ve škole, musí mít trvalý pobyt ve městě. To jim ale často pronajímatel bytu, v němž žijí, neumožní. Jinou možnost než úřední adresu tak nemají. „Měla jsem bydliště na radnici skoro rok, rozvedla jsem se a než se všechno vyřešilo, bydlela jsem na ubytovně i s dětmi. Pak jsem naštěstí našla byt, kde mi majitel povolil trvalé bydliště," řekla PvNovinkám jedna z bývalých "obyvatelek" magistrátu. Zatímco pro ni to bylo východisko z nouze, pro řadu lidí je to i únik před zodpovědností. Člověk, který nechce být k nalezení, neudá svou adresu skutečného pobytu a nikdo mu nic nedoručí, protože ho nelze najít. Na radnici tak proudí i obsílky od soudů, upomínky od bank i exekutorů.

„Pošta, kterou těmto lidem zasílá magistrát, je doručována prostřednictvím podatelny úřadu. Ostatní zásilky si musí lidé s trvalým pobytem na ohlašovně magistrátu řešit přes Českou poštu, případně jiné doručovatele," vysvětlila mluvčí magistrátu Jana Gáborová.

Magistrát řeší i poněkud zvláštní situace, kdy osobě s trvalým pobytem na ohlašovně potřebuje doručit třeba výzvu k zaplacení poplatku za odpad. Musí totiž provést i pokus o doručování, kdy zásilky neplatiči adresuje sám sobě.

Prostějov ale není sám, v Olomouci eviduje magistrát kolem 3 500 lidí, Přerov něco přes dva tisíce, v Šumperku tisícovku. (ber)

Poslat nový komentář