Školy měly spočítat Romy. V Prostějově žádné nemáme

Školy měly spočítat Romy. V Prostějově žádné nemáme
ilustrační foto internet

 

Česká školní inspekce zadala ředitelům škol, aby spočítali romské žáky s lehkým mentálním postižením. Data inspekce předá ministerstvu školství, které jimi prokáže Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, že u nás těchto žáků ubývá. V Prostějově podle oslovených ředitelů základních škol zřejmě žádné takové děti nemáme.

Podle inspekce je Romem ten, kdo se za něj považuje, nebo koho za něj považuje významná část jeho okolí.

„Žádné takové žáky u nás nemáme,“ odpověděli na dotaz PvNovinek shodně ředitelé ZŠ Kollárova a Valenty. Radim Janáček, ředitel SŠ,  ZŠ a MŠ Prostějov konstatoval, že problematika je natolik závažná a rozsáhlá, že ji komentovat nechce.

Ve hře je ovšem další věc. Podle sociodemografické analýzy, kterou si Prostějov nechal vypracovat v letošním roce, je počet Romů na území města zanedbatelný. „ Ze 44330 obyvatel, kteří zde k 31.12.2012 žili, se k romské národnosti přihlásilo dvacet lidí, jedenáct mužů a devět žen,“ uvedla náměstkyně primátora Alena Rašková. Počítat k romské národnosti žáky jen proto, že jako Romové vypadají, je podle ní zavádějící.

 

Ministerstvo zřejmě nedostane zrovna věrohodná data, budou mu ale vyhovovat. Výsledkem může být zpráva, že romských žáků, kteří se potýkají s mentálním postižením, ubývá. Bude to odpovídat realitě? (ber)

Komentáře

Zkuste spočítat cikány, třeba budete úspěšnější.

Poslat nový komentář